Finanţe personale. Cu 9,6% s-a prăbuşit pe 16 martie 2020 bursa românească, această zi intrând în clasamentul celor mai negre 10 şedinţe bursiere din istoria postdecembristă

Autor: Liviu Popescu 17.03.2020

♦ Spre comparaţie, cel mai abrupt declin al indicelui principal BET a fost pe 7 ianuarie 2009, respectiv o prăbuşire de 12,3% ♦ Bursa de la Bucureşti deschisese luni la minus 2,2%, dar în doar câteva minute declinul s-a accentuat la 4,5%, iar spre după-amiază prăbuşirea era deja de aproape 11% ♦ 11 mld. lei au mai dispărut din piaţă.

Ca urmare a unui climat investiţional tulbure pe bursele europene, în pofida reducerii dobânzilor aproape de zero din partea celei mai puternice bănci centrale din lume, dar şi în contextul insituirii stării de urgenţă în România, indicele principal BET al bursei de la Bucureşti a avut luni a şasea cea mai slabă şedinţă din istoria de circa 23 de ani, arată datele ZF.

Ca amploare a prăbuşirii, şedinţa bursieră de luni a fost depăşită în ultimele două decenii doar de cele din timpul crizei financiare din 2008, de cele determinate de criza datoriilor din zona euro şi de cea determinată strict de factori interni, respectiv adoptarea Ordonanţei 114 din decembrie 2018.