ANALIZĂ. Cheia în lupta cu noul coronavirus stă în producţia românească, de la medicamente până la măşti de protecţie şi dezinfectanţi

Autor: Georgiana Mihalache 17.03.2020

♦ În situaţii de urgenţă, primii la care apelează autorităţile sunt producătorii locali, care spun că au trimis autorităţilor soluţiile lor ♦ La nivel mondial este o cerere crescută pentru măşti, dezinfectanţi, echipamente medicale, teste pentru diagnosticarea virusului ♦ Câte dintre aceste produse pot fi realizate în România?

„Toată lumea îşi revizuieşte atitudinea faţă de pro­du­că­torii români. Până acum nu s-a gândit nimeni că tre­buie să ne rezolvăm pro­blemele pentru a ră­s­punde acestor situaţii de ur­genţă. Putem face mul­te, fiecare după natura site-ului de producţie pe care îl deţine, dar este nevoie de o strategie naţională pe care guver­nul va trebui să o decidă. Trebuie să în­vă­ţăm din lecţia aceasta“, a spus Ioan Nani, dire­ctorul general al Antibiotice Iaşi, unul din­tre cei mai importanţi producători români de medicamente, care are şi un departament pu­ternic în zona de cercetare.