Previziunile experţilor Goldman Sachs nu arată bine: Economia chineză se va contracta cu 9% în primul trimestru din 2020

Autori: Mihai Gongoroi , Ana Petrescu 10.03.2020

Goldman Sachs a revizuit marţi datele macro pentru economia Chinei, estimând că aceasta se va contracta cu 9% în primul trimestru din acest an din cauza perturbărilor masive în viaţa socială şi economică cauzate de coronavirus în a doua cea mai mare economie a lumii, scrie Reuters.

Banca americană estima anterior o creştere economică de 2,5% pentru primul trimestru. Noua prognoză, care prevede o contracţie dramatică a economiei de 9% în primele trei luni din acest an, citează date economice "şocant de slabe" pentru lunile ianuarie şi februarie.

Totodată, Goldman Sachs a revizuit negativ prognoza de creştere a PIB pe întreg anul 2020 pentru China, la un ritm de doar 3%, de la o prognoză de creştere anterioară de 5,5%.

Numărul de noi infecţii s-a redus puternic în China în ultima perioadă, ceea ce dă speranţe economiştilor că economia va reveni puternic în a doua jumătate a anului.

"Peste 90% din marile companii industriale din regiunile dinafara Hubei (provincia unde a apărut noul coronavirus – n.red) au reluat producţia", a declarat marţi Meng Wei, purtătorul de cuvânt al instituţiei de planificare statală de la Beijing.

Încărcările pentru transporturile pe căi ferate s-au întors la niveluri normale, iar aviaţia civilă, porturile şi transporturile maritime operează normal, a adăugat ea.

Producţia fabricilor chineze s-a prăbuşit în cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii în primele două luni ale acestui an în condiţiile în care răspândirea rapidă a virusului a dus la impunerea unor măsurile drastice de izolare care au afectat sever economia.

Producţia industrială a scăzut cu 13,5% în primele două luni din an faţă de perioada similară din anul trecut, iar vânzările din retail s-au prăbuşit cu 20,5% în perioada ianuarie-februarie. Investiţiile pe total au suferit un picaj de 24,5% în primele două luni din an în raport cu perioada similară din 2019, în timp ce investiţiile sectorului privat au suferit o cădere de 26,4%. Rata şomajului a crescut cu un procent întreg în doar două luni, de la 5,2% în decembrie la 6,2% în februarie, atingând cel mai ridicat nivel de când se publică oficial datele. Circa 4,5 milioane de chinezi sunt estimaţi să fi intrat în şomaj.