Israelul îşi urmăreşte pacienţii bolnavi de coronavirus prin intermediul telefoanelor mobile pentru a se asigura că respectă măsurile stricte de carantină: „Suntem una dintre puţinele ţări cu această posibilitate, şi avem de gând să o folosim”

Autor: Eduard Ivanovici 17.03.2020

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cabinetul său au aprobat o serie de măsuri care îi permite agenţiei de securitate să urmărească cetăţenii infectaţi cu coronavirus prin intermediul telefoanelor mobile, pentru a se asigura că respectă măsurile strice de carantină, scrie Business Insider.

Netanyahu a anunţat că îi dă mână liberă Agenţiei de Securitate din Israel, cunoscută drept Shin Bet, să intercepteze telefoanele pacienţilor pentru a le monitoriza mişcările.

Marţi, 17 martie, erau raportate 324 de cazuri cu noul coronavirus în Israel, 11 persoane reuşind între timp să îşi revină. Populaţia Israelului este de circa 8 milioane de locuitori.

„Suntem în război cu un adversar invizibil – virusul. Vom lua măsuri de pe care le-am lansat anterior împotriva teroriştilor. Unele dintre ele vor fi invazive şi vor încălca confidenţialitatea celor afectaţi”, a declarat Netanyahu.

În teorie, măsura va determina dacă cetăţenii infectaţi cu COVID-19 intră în contact cu alte persoane.

„Suntem una dintre puţinele ţări cu această posibilitate, şi avem de gând să o folosim. Trebui să facem orice, în calitate de guvern şi cetăţeni, pentru a nu fi infectaţi şi pentru a nu infecta pe nimeni”, a spus Netanyahu.

Pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, Israelul a închis majoritatea şcolilor, a închis toate mall-urile, hotelurile, cafenelele, restaurantele şi teatrele şi le-a ordonat tuturor cetăţenilor de peste hotare să se autoizoleze timp de două săptămâni. În plus, orice adunare de peste zece persoane a fost interzisă.

Potrivit publicaţiei israeliene Haaretz, noile măsuri nu vor avea nevoie de aprobarea unei instanţe judecătoreşti pentru a urmări telefoanele şi pentru a colecta datele oamenilor. De asemenea, toate datele colectate trebuie şterse după 30 de zile.

„Este o măsură tulburătoare. Este un moment de tip 11 septembrie. Cu toţii ştim ce s-a întâmplat după”, spune un membru al Institutului de Democraţiei din Israel.