OUG pentru susţinerea economiei în vreme de criză: Vor fi acordate garanţii în valoare de 10 milioane de lei pentru firme

Autori: Mihai Gongoroi , Dorin Oancea 18.03.2020

Guvernul va acorda garanţii de stat pentru finanţarea firmelor în limita a 10 milioane de lei per beneficiar, arată proiectul de OUG pentru susţinerea economiei. 

Garanţiile vor fi acordate prin programul IMM Invest Romania, iar firmele trebuie să dovedească printr-un atestat de la Ministerul Economiei că au suferit pierderi de natură economică datorate epidemiei de coronavirus în România.

În esenţă este vorba despre credite pentru realizarea de investiţii şi/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 80% din valoarea finanţării. Astfel se modifică OUG 110/2017 privind programul de susţinere a IMM-urilor Invest Romania.

Valoarea maximă a creditelor/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depăşi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita a 5 mil. lei. Pentru creditele de investiţii, valoarea maximă a finanţării este de 10 mil. lei. Pentru microîntreprinderi, valoarea maximă este de 0,5 milioane de lei, iar pentru întreprinderile mici de 1 mil. lei, cu garanţiile acoperind 90% din valoarea creditului. Garantarea creditelor asumă riscul pe partea statului astfel încât băncile să finanţeze mai uşor economia.

Practic, în proporţie de 100% din bugetul MFP sunt garantate credite în procent de 90% prin care se subvenţionează dobânzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru si a creditelor pentru investiţii. Stabilirea perioadei în care se subvenţionează dobânda pentru creditele garantate de stat în cadrul Programului, respectiv perioada de acordare a subvenţiei de dobânda este până la data de 31 martie 2021 de la momentul acordării creditului. Acordarea subvenţiei de dobândă se menţine în anii 2021-2022, începând cu luna aprilie 2021 doar în condiţiile în care creşterea economică estimată de CNSP pentru aceşti ani se situează sub nivelul celei înregistrate în anul 2020, şi se stabileşte prin de Hotărâre de Guvern.

De asemenea, Ministerul Finanţelor va acorda un credit de 1,15 miliarde de lei companiei de stat UNIFARM, pe o perioadă de 6 luni, pentru achiziţia de urgenţă de material si echipament sanitar în contextul epidemiei cu coronavirus.

Proiectul prevede amânarea termenului-limită pentru plata impozitelor şi taxelor locale (clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport ) până la 30 iunie de la 31 martie în mod normal.

Totodată, se instituie pentru anul 2020 o normă derogatorie de la prevederile legii responsabilităţii fiscal-bugetare în sensul acordării posibilităţii promovării unei rectificări bugetare în primul semestru al anului, înainte de termenul normal. pentru acordarea mai multor fonduri Ministerului Sănătăţii.

Potrivit notei de fundamentare, rezultatele acestui program vor avea ca efect menţinerea în activitate a IMM-urilor şi implicit a locurilor de muncă furnizate de acestea pe perioada în care se manifestă efectele răspândirii COVID – 19.

"Prin numărul mare de persoane angajate în sectorul IMM-urilor corelat cu diversitatea de produse/servicii oferite, menţinerea funcţională a segmentului IMM-urilor reprezintă o cerinţă fundamentală pentru traversarea perioadei de influenţă a virusului COVID – 19 precum şi revenirea economică rapidă", arată nota de fundamentare.