Afaceri de la zero. Academia Micilor Developeri, o şcoală de IT pentru copii pornită de antreprenorii Costin Pietraru şi Oana Manga, aşteaptă afaceri de 200.000 de euro în 2020

Autor: Georgiana Mihalache 19.03.2020

„Avem două sedii proprii şi două în franciză. La un sediu cu o vechime de peste doi ani, sunt peste 200 de cursanţi înscrişi pe lună.“

Antreprenorii Costin Pietraru şi Oana Manga au pornit pro­pria şcoală de IT pentru co­pii şi adolescenţi în 2013, iar în prezent au ajuns la do­uă sedii proprii în Bucureşti şi două locaţii în franciză în Capitală şi în Buzău. În total, în cei şapte ani de la înfiinţare, în sediile Acade­mi­ei au ajuns peste 8.000 de copii, cursanţi şi cei care participă la cursurile demonstrative gratuite.

„Ajunseserăm în punctul în care fiecare din­tre noi experimentase un busines sşi în­cerca să găsească un sens în munca pe care o desfăşura. Oana vine cu o experienţă de lun­gă durată în zona de recrutare, business on­line, eu vin cu o pregătire tehnică şi cu o aple­care spre zona de profesorat din familie. Tehno­logia nu mai este o modă, este o nece­si­tate“, a povestit Costin Pietraru, fondatorul Academiei Micilor Developeri, despre cum a pornit ideea de business.

Faptul că pe piaţă au apărut componente şi programe dedicate copiilor pasionaţi de IT a stat la baza afacerii, care a pornit iniţial ca un proiect pilot pentru copiii fondatorilor şi ai prietenilor aces­tora. Ulterior, în 2015, antrepre­norii au investit substanţial în business, circa 30.000 de euro în deschiderea propriului sediu din Bucureşti. După ce iniţial s-au dezvoltat cu un sediu propriu, fondatorii şcolii IT au decis să se extindă prin franciză. Astfel, în prezent, businessul numără patru sedii, două proprii şi două în franciză. Planurile pentru 2020 urmăresc extinderea în continuare prin parteneri, ceea ce ar putea duce businessul la 20 de şcoli în oraşele cu peste 80.000 de locuitori.

„Am lucrat la unul dintre cele mai mari site-uri de joburi din România şi am văzut cum a crescut cererea de specialişti în IT de-a lungul anilor. Domeniul IT a devenit exploziv după anul 2008, nu numai naţional, dar şi inter­naţional“, a spus Oana Manga.

De altfel, ea spune că îşi doreşte să vadă copiii creând tehnologie, dincolo de a o folosi, lucru care va face diferenţa într-un viitor care se va baza pe zona de IT.

„Ne-am inspirat din trendul internaţional unde sunt cursuri pentru copii pentru a scădea vârsta folosirii tehnologiei“, a mai spus Oana Manga.

Investiţia în domeniul cursurilor de IT pre­supune sumele care merg către partea de com­ponente, softuri, şi în partea de mar­ke­ting. Ulterior, când numărul de copii de la cursuri creşte, intervine şi nevoia de investiţie în profesori.

Sediul principal din Bucureşti al Aca­de­mi­ei primeşte 200 de cursanţi pe lună, iar cursu­rile sunt atât în timpul săptămânii la sediile Academiei Micilor Developeri, cât şi sâmbăta. O grupă de poate fi în medie de 8-12 copii, iar un nivel de curs cuprinde 12 şedinţe de câte o oră jumătate fiecare. Costul pentru un nivel este de 900 de lei.

„De-a lungul timpului au trecut prin Aca­de­mia Micilor Develo­peri peste 8.000 de copii, cursanţi şi cei care vin la cursu­rile de­mon­stra­tive gratuite“, a mai spus Oana Manga.

Costin Pietraru a adăugat că programa din academie este construită de la zero, iar co­piii încep iniţial să înveţe pro­gra­mare vizuală. Cursurile se ţin pe par­cur­sul a patru ani de studiu, în primii trei copiii în­văţând prin joacă, iar ultimul an seamănă mai mult cu o programă şcolară obişnuită, sco­pul fiind de a primi certificare Java dată de Oracle.

„Am încercat să predăm altfel, vrem să fie distracţie, săli de copii exuberanţi, să pună întrebări, să comunice, profesorul să aibă o atitudine de mentor. Copiii învaţă prin descoperire, profesorul doar le ghidează învăţarea“, a mai spus Costin Pietraru.

Cei 18 profesori ai Academiei sunt în principal studenţi sau absolvenţi de pe băncile facultăţilor de matematică, informatică, inginerie.

„Anul acesta, dacă totul merge optimist, ne aşteptăm la peste 200.000 de euro cifră de afaceri, din partea de cursuri şi din extinderea în franciză“, a mai spus Oana Manga.

Ea a adăugat că vede în copiii de la cursuri dorinţa de a deveni antreprenori, de a avea propriile proiecte, jocuri, aplicaţii, iar tehnologia se va regăsi în toate domeniile, de la cele teoretice, la cele artistice.

„Se dezvoltă mult şi piaţa de cursuri online şi suntem alerţi la toate uneltele care apar în educaţie. Este un domeniu care se dezvoltă foarte mult şi se investeşte“, a mai spus Oana Manga.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.