Sfaturi de la Skoda: Ce puteţi face pentru a vă spori siguranţa în călătoriile cu automobilul în perioada pandemiei de coronavirus

Autor: Bogdan Alecu 19.03.2020

Lumea întreagă este afectată de pandemia globală de coronavirus. Cel mai simplu sfat pentru siguranţa dumneavoastră, din partea celor de la Skoda este să staţi acasă. Dar ce puteţi face dacă trebuie totuşi să mergeţi undeva cu maşina? Urmaţi aceste sfaturi.

Regula principală este reduceţi la minimum contactul cu ceilalţi. Dar dacă trebuie totuşi să vă deplasaţi, protejaţi-vă. ”Varianta ideală este să nu mergeţi niciunde. Dacă trebuie totuşi să mergeţi undeva, mergeţi singur. Nu călătoriţi în maşină cu altcineva. Dacă totuşi trebuie să mergeţi însoţit, asiguraţi-vă că respectiva persoană nu prezintă simptome acute de afecţiune respiratorie. Folosiţi o mască de protecţie avansată sau măcar o mască medicală. Asiguraţi-vă că aveţi datele de contact ale tuturor celorlalţi pasageri, pentru a-i putea contacta în cazul în care aflaţi că sunteţi infectat,” explică Jana Parmová, medic-şef la ŠKODA, evidenţiind regulile de bază pe care fiecare ar trebui să le urmeze.

Este important să reţineţi că, deşi un automobil este un fel de unitate mobilă de izolare ce vă permite să reduceţi la minimum contactul cu alţii în călătoriile necesare, precum cele pentru a face cumpărăturile de alimente, medicamente sau alte bunuri de primă necesitate, călătoriile cu maşina nu sunt totuşi lipsite de riscuri.

Dezinfectaţi

Dacă nu puteţi să evitaţi intrarea în contact cu alte persoane şi nu puteţi să evitaţi deplasarea cu automobilul, daţi atenţie maximă măsurilor preventive de igienă. “Dezinfectaţi toate suprafeţele pe care le atingeţi, înainte şi după călătorie, mai ales dacă folosiţi maşina în comun cu alte persoane sau dacă aţi transportat pe cineva cu maşina,” spune doamna doctor Parmová.


Efectuaţi această curăţare cu seriozitate maximă: volanul, maneta schimbătorului de viteze, levierul frânei de mână, mânerele uşilor, butoanele sistemelor radio şi de infotainment sunt elementele pe care se gândeşte oricine să le dezinfecteze, dar nu uitaţi de manetele de lângă volan (pentru semnalizare şi ştergătoarele de parbriz, precum şi pentru tempomat), de cotiere, butoanele şi levierele pentru ajustarea poziţiei scaunelor, ramele uşilor şi mânerele de la exterior şi mânerul portbagajului. Aceste aspecte sunt şi mai importante pentru şoferii de taxi şi alţi şoferi care transportă pasageri.

Ce trebuie să faceţi pentru a dezinfecta maşina? Organizaţia Consumer Reports, de exemplu, recomandă folosirea unor produse pe care le aveţi deja acasă. Soluţiile cu minimum 70% alcool sunt eficiente împotriva noului coronavirus, iar alcoolul izopropilic nu va afecta principalele suprafeţe din automobilul dumneavoastră. De fapt, producătorii de automobile şi subcontractorii lor îl folosesc pentru a dezinfecta componentele maşinii. Pentru a fi şi mai liniştiţi, Consumer Reports spune că puteţi folosi alcool şi pentru a şterge tapiţeria scaunelor şi alte suprafeţe moi din automobil. Dar aveţi grijă să nu le îmbibaţi prea mult.

Alcoolul nu ar trebui să deterioreze tapiţeria din piele şi nici pe cea din imitaţie de piele, dar curăţarea intensă şi excesivă cu alcool poate decolora materialul. Deci, nu frecaţi prea tare scaunele şi celelalte suprafeţe din piele. După curăţare, suprafeţele din piele ar trebui tratate cu produse de protejare a pielii.

 

Nu folosiţi niciodată perhidrol (apă oxigenată), de exemplu, deoarece este foarte probabil ca această substanţă să deterioreze suprafeţele automobilului. Nu folosiţi pe ecranele tactile ale maşinii substanţe de curăţare ce conţin amoniu, după cum recomandă şi Consumer Reports. Lavetele din microfibră sunt ideale pentru curăţarea tuturor suprafeţelor şi pentru toate metodele de curăţare.

Măştile medicale îi protejează pe ceilalţi, măştile de protecţie vă protejează pe dumneavoastră

Mai ales dacă trebuie să călătoriţi cu pasageri şi există riscul ca una dintre persoane să fi intrat în contact cu o persoană infectată, folosiţi mijloace de protecţie, adică măşti medicale şi măşti de protecţie. O mască medicală clasică nu va proteja utilizatorul împotriva virusului, ci va reduce semnificativ riscul ca cel care poartă masca să-i infecteze pe ceilalţi. Deci, chiar şi o mască medicală uzuală reprezintă un gest de grijă şi consideraţie faţă de ceilalţi din maşină şi poate reduce riscul de infecţie. Pentru o bună protecţie, aveţi nevoie de o mască de protecţie conformă minimum cu clasa FFP3.

De remarcat este şi că mulţi conducători auto nu ştiu, dar este posibil ca ei să aibă o mască medicală în trusa de prim ajutor din maşină. În unele ţări europene, măştile medicale au fost mai demult un element obligatoriu al trusei. În unele ţări sunt şi acum obligatorii. Deci, uitaţi-vă în trusa dumneavoastră de prim ajutor: este posibil să aveţi acolo o mască.

Doctor Parmová recomandă, de asemenea, aerisirea intensă a maşinii după ce aţi curăţat-o. Iar aerisirea ne conduce spre încă o recomandare utilă: curăţaţi sistemul de aer condiţionat. Aceasta nu înseamnă că trebuie să vă duceţi maşina la service, acum nefiind deloc momentul potrivit pentru aşa ceva. Dar puteţi cumpăra (on-line, de exemplu, sau la benzinării) spray-uri specializate pentru curăţarea sistemului de aer condiţionat al maşinii şi a sistemului de ventilare. Deşi acestea nu sunt la fel de eficiente ca o curăţare profesionistă, pot ajuta totuşi la reducerea riscului: spray-ul dezinfectant probabil că nu va elimina coronavirusul, dar un sistem de încălzire şi de aer condiţionat mai curat însemnă reducerea riscului de ataşare a virusului în aceste sisteme.

Alimentaţi în siguranţă

Dacă trebuie neapărat să mergeţi undeva cu maşina, este foarte probabil că, mai devreme sau mai târziu, veţi fi nevoit să alimentaţi. Nu uitaţi să fiţi foarte atent cu igiena la staţiile de alimentare. Reduceţi la minimum contactul cu angajaţii. Alegeţi o staţie cu self-service, dacă puteţi. După ce aţi alimentat maşina, spălaţi-vă imediat mâinile sau măcar dezinfectaţi-le cu o soluţie de dezinfectare a mâinilor. Trebuie să aveţi suficientă soluţie în maşina dumneavoastră.

În mod ideal veţi folosi apoi una dintre metodele moderne de plată pentru combustibilul alimentat: plata în sistem contactless cu cardul sau cu telefonul mobil, de exemplu. Anumite staţii de alimentare vă permit poate chiar să plătiţi contactless direct la pompă, astfel încât să nu fiţi nevoit să intraţi în magazin. Un alt aspect care vă poate ajuta să reduceţi cât mai mult riscul este să umpleţi complet rezervorul, astfel încât să nu fiţi nevoit să mergeţi foarte des la staţiile de alimentare.

Deşi unele metode de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus pot să pară drastice şi exagerate, grija, atenţia şi precauţia sunt de importanţă crucială. Cu cât respectăm mai mult aceste măsuri, cu atât vom reduce mai mult riscul ca infecţia să se răspândească şi cu atât mai repede putem reveni la vieţile noastre normale. Deci fiţi prudent, reduceţi la minimum contactul cu alte persoane şi reduceţi pe cât posibil călătoriile cu maşina. De asemenea, nu uitaţi să vă spălaţi bine pe mâini şi să folosiţi dezinfectant.