Banca Angliei mai reduce o dată dobânda de referinţă până la 0,1% şi lansează o nouă tranşă de achiziţie de active de 200 mld. lire sterline

Autor: Mihai Gongoroi 19.03.2020

Banca Angliei (BOE) a anunţat joi că a redus din nou dobânda de politică monetară, a doua astfel de reducere în doar o săptămână, transmite Financial Times. Dobânda de referinţă a fost astfel redusă la 0,1%, de la un nivel de 0,25%.

Într-o şedinţă specială ţinută joi, Comitetul pentru Politică Monetară a decis de asemenea să majoreze dimensiunea programului său de achiziţie de obligaţiuni cu 200 de miliarde de lire sterline, la un total de 645 de miliarde de lire.

Banca centrală a spus că a acţionat după ce condiţiile din piaţa titlurilor suverane din Marea Britanie s-au "deteriorat".

"Condiţiile din piaţa titlurilor suverane s-au deteriorat în condiţiile în care investitorii au achiziţionat instrumente pe termen scurt care sunt substituenţi mai apropiaţi pentru rezervele ultra-lichide ale băncilor centrale. Drept consecinţă, condiţiile financiare la nivel global şi cele din Marea Britanie s-au deteriorat", a comunicat Banca Angliei.

Miercuri, Banca Angliei a decis reducerea cu 0,5% a ratei dobânzii de politică monetară, în cadrul măsurilor de contracarare a efectelor negative pe care epidemia de coronavirus le are asupra economiei. Măsura a fost luată similar ca astăzi, de urgenţă, într-o şedinţă neprogramată.

Băncile centrale din lume au luat mai multe măsuri în aceste săptămâni pentru prevenirea unei crize financiare în condiţiile în care criza coronavirus a perturbat puternic pieţele financiare globale.

Lira sterlină, care se tranzacţiona la un minim de 35 de ani în raport cu dolarul – 1,15 lire/dolar –, a crescut ca urmare a deciziei la 1,17 lire pentru un dolar. Moneda britanică s-a prăbuşit cu mai mult de 10% în ultimele zile în raport cu dolarul.