ZF IT Generation. Cosmin Dumitrache, cofondator: Medic Chat, o aplicaţie care oferă acces online la doctori, a avut venituri de peste 10 ori mai mari în 2019

Autor: Adrian Seceleanu 20.03.2020

Start-up-ul, care are peste 20.000 de conturi de clienţi şi peste 70 de doctori în platformă, ţinteşte o finanţare de 200.000 de euro.

Start-up-ul Medic Chat, care a construit o platformă online - accesibilă prin aplicaţii dedicate pentru smartphone-urile cu software de la Apple sau Google dar şi pe web (la adresa medic.chat) prin intermediul oricărui browser, a ajuns la un portofoliu de peste 20.000 de conturi de clienţi şi a înregistrat în 2019 venituri mai mari de peste 10 ori faţă de anul anterior.

„Avem până în momentul de faţă peste 20.000 de conturi de pacienţi. Avem sute de întrebări pe lună şi a fost o creştere în ultimul an de aproximativ zece ori. Din ce vedem acum creştem din ce în ce mai mult şi credem că o să ajungă să crească de încă zece ori în următoarele şase luni. Veniturile au tot crescut, sunt direct proporţionale cu numărul de întrebări, care au crescut de zece ori în ultimul an. Noi estimăm că în şase luni o să ne putem acoperi cheltuielile ca start-up“, a declarat Cosmin Dumitrache, cofondator Medic Chat în cadrul emisiunii ZF IT Generation.

Serviciul funcţionează pe bază de întrebare-răspuns text, iar doctorii răspund în mai puţin de 24 de ore. Pentru fiecare doc­tor sunt prezentate informaţii profesionale precum studii, experienţă, dar şi calificative din partea altor utilizatori. Discuţiile prin intermediul aplicaţiei sunt confidenţiale, cunoscute doar de către utilizator şi medic, a explicat Dumitrache. În acest moment pe platformă sunt disponibili peste 70 de medici din 26 de specialităţi. Preţul pentru a pune o întrebare unui doctor porneşte de la 30 de lei, sumă din care platforma reţine un comision, a explicat Cosmin Dumitrache.

Compania are în plan să obţină o finanţare care să o ajute să accelereze expansiunea, a adăugat el. „Vrem să ducem start-up-ul până la punctul în care să putem obţine o investiţie care să ne accelereze şi credem că se va întâmpla acest lucru în acest an. Ne interesează o investiţie pentru a accelera. Până acum nu am luat nici o investiţie, am investit 100% banii şi timpul nostru. Ca să ne ajute cu adevărat ar trebui să ridicăm o finanţare seed de 200.000 de euro. Am investi banii în inginerie şi marketing“.

 

Ce a mai declarat Cosmin Dumitrache în cadrul emisiunii:

# Medic Chat este o aplicaţie care îşi permite să ai acces la sfatul unui doctor, rapid şi uşor de la tine de acasă.

# Ideea platformei s-a conturat pe o perioadă mai lungă de timp. Discutasem de conceptul acesta cu prietenul meu Emilian Rădoi alături de care început acest start-up. Pentru mine personal ideea s-a cristalizat atunci când am avut un accident la ski, am căzut, nu mi-au sărit schiurile şi mi-am rupt un ligament. Am fost la doctor, la acea dată trăiam în Marea Britanie, în Scoţia, şi am fost la un doctor care mi-a spus că trebuie să mă operez. În Marea Britanie sistemul este de aşa natură încât nu îţi permite să mergi la un specialist foarte uşor, durează luni de zile, nu poţi ajunge când ai tu o nedumerire. Căutam date pe internet dacă să fac sau nu operaţia, şi această problemă ne-a motivat. Atât eu cât şi Emilian am studiat la Politehnică la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

# Avem foarte multe idei strânse din feedbackul de la utilizatori şi pentru a le încorpora în produs este nevoie de un efort semnificativ în zona de inginerie iar pe partea de marketing am găsit nişte strategii care funcţionează, dar acestea necesită bani pentru a creşte mai repede.