Companiile şi antreprenorii comentează măsurile guvernului de sprijinire a economiei în faţa căderii provocate de criza coronavirus: Bune, dar prea puţine!

Autori: Iulian Anghel , Răzvan Botea 20.03.2020

♦ Ce acordă guvernul: IMM-urile primesc garanţii pentru credite cu dobândă subvenţionată ♦ Statul promite să-şi achite datoriile către companii (9 mld. lei, doar rambursări de TVA) ♦ Guvernul plăteşte din surse proprii şomajul tehnic pentru angajaţii ale căror companii s-au închis sau se vor închide.

 

La trei zile de la intrarea în vigoare a stării de urgenţă pe teritoriul României, guvernul a anunţat joi măsurile legislative în domeniul fiscal pe care le-a ridicat, într-o primă eta­pă, în faţa valului care loveşte economia: IMM-urile pri­mesc garanţii pentru credite cu dobândă subvenţionată, statul promite să-şi achite datoriile către companii (9 mld. lei, doar rambursări de TVA) şi s-a angajat să plătească şomajul tehnic pentru angajaţii ale căror companii s-au închis sau se vor închide. În plus, unele obligaţii fiscale sunt amânate, la fel şi controalele la companii.

În acest peisaj tulburat de veşti deloc bune, ce vin aproape de peste tot, mediul de afaceri a primit mai degrabă bine anunţul guvernului, dar nu şi-a ascuns scepticismul. Oricum, aşteptă­rile nu erau foar­te mari, iar senti­mentul do­mi­nant a fost sinte­ti­zat de Dragoş Anastasiu, preşedin­tele Ca­merei de Comerţ şi In­dus­trie Româno-Germa­ne (AHK): sunt măsuri foar­te bune, dar pentru di­men­siu­nea crizei pe care o tra­versăm ele sunt insuficiente.

Cinci miliarde de lei este suma aprobată de gu­vern (cu po­si­bilitate ca ea să ajungă la 10 mld. lei şi apoi la 15 mld. lei) pentru a garanta cre­ditele cu dobânda subvenţionată de stat pe care ar urma să le contracteze companiile mici şi mijlocii.

Acum fiecare priveşte din unghiul lui. Dragoş Petrescu, proprietarul restaurantelor City Grill şi preşedintele HORA (patronatul hote­lurilor şi res­tau­rantelor din România), spune despre suma oferită drept garanţii că este foarte mică şi, în plus, majoritatea proprie­tarilor din breaslă – 96% - deţin restaurante mici cu puţini angajaţi. Va fi greu pen­tru aceştia să acceseze aceste credite.

Sectorul în care activează Petrescu a fost spulberat de criză, sunt mii şi mii de afaceri închise, mii şi mii de angajaţi sau foşti angajaţi pe drumuri. De aceea Petrescu apreciază decizia guvernului de a-şi asuma plata şomajului tehnic pentru aceşti lucrători.

Guvernul a adoptat măsurile mai sus descrise, dar multe alte aspecte nu au fost lămurite. Situaţia mallurilor sau a centrelor comerciale mari, încă nu a fost clarificată, arată Petrescu.

Şi Cristian Pârvan, secretar general al AOAR, comentează în aceeaşi direcţie: măsurile guver­nului sunt bune, dar încă sunt lucruri lăsate de­opar­te: „Sunt domenii care mai trebuie examinate sectorial şi unde trebuie luate măsuri“.

Pârvan are o înţelegere mai largă faţă de starea de fapt: „Este clar că, în măsura în care nu ai o economie proprie puternică, axată pe piaţa internă, şi depinzi foarte mult de exporturi, acum suferi mai mult decât alţii.“