Raport JLL: Implicaţiile sociale şi efectele asupra pieţei imobiliare ale COVID-19 ar putea fi resimţite în anii următori. “Vom vedea schimbări semnificative asupra modului de a trăi şi de a lucra. Vor apare noi oportunităţi şi se vor remodela businessurile”

Autor: Cristina Bellu 29.03.2020

Implicaţiile sociale şi efectele asupra pieţei imobiliare ale COVID-19 ar putea fi resimţite  în anii următori, deoarece vor vedea schimbări semnificative asupra modului de a trăi şi de a lucra. Munca la distanţă, cumpărăturile online, deglobalizarea lanţurilor de aprovizionare, iniţiativele de sustenabilitate şi integrare a tehnologiei, ar putea fi modificate fundamental de această criză globală, arată raportul ”COVID-19: Real Estate Implications” realizat de compania de consultanţă imobiliară JLL.

”Focarul COVID-19 are un impact semnificativ asupra economiei globale. În acest moment, toată lumea este de acord ca acesta va fi un şoc puternic pentru economie în prima jumătate a anului 2020, urmat de o revenire în lunile ce vor veni. În acelaşi timp, cu cât focarul creşte şi persistă o perioadă mai mare de timp, cu atât şansele unui impact de mai lungă durată asupra economiei globale şi, prin extensie, asupra pieţelor imobiliare sunt mai mari”, se arată în raport.

Pentru chiriaşi, sănătatea şi bunăstarea angajaţilor vor fi preocupari principale, urmate îndeaproape de cele legate de luarea celor mai bune măsuri pentru continuarea activităţii. De aceea, vor exista implicaţii semnificative pe termen lung asupra luării deciziilor imobiliare, şi se va pune un accent deosebit pe posibilităţile de reacţiona rapid la un eveniment similar care ar putea să aibă loc în viitor, în paralel cu un focus deosebit pe rezilinţa operaţională.

”Ne aflăm în mijlocul celui mai mare test din istorie al capacităţii de a lucra de la distanţă şi companiile adoptă, redefinesc şi testează politici, procese şi infrastructura necesară pentru a face să funcţioneze acest nou mod de lucru. Previzionăm că cererea pentru birouri tradiţionale va rămâne constantă, deşi este probabil să sufere pe termen scurt, deoarece chiriaşii sunt preocupaţi de continuitatea business-urilor şi de problemele de sănătate şi de bunăstare care au devenit în aceste timpuri mai presante decât nicioadată, ceea ce cel mai probabil va determina un grad mai mare de prudenţă în ceea ce priveşte luarea deciziilor. Cu toate acestea, ne aşteptăm ca cererea nouă să îşi revină în momentul în care situaţia va fi mai puţin intensă”, spun analiştii JLL.

Pe de altă parte, proprietarii care negociază în prezent contracte de închiriere ar trebui să accelereze discuţiile şi eventual să ofere mai multe facilităţi pentru a încheia tranzacţiile.

Este de aşteptat ca ratele de utilizare a birourilor să scădă pe măsură ce tot mai mulţi angajaţi vor lucra de acasă, astfel proprietarii care au încheiate contracte de închiriere pe termen scurt fiind cei mai vulnerabili. Operatorii de spaţii de tip co-working, în special, pot fi în pericol, dacă chiriaşii decid să renunţe la contractele pe termen scurt.

Din punct  de vedere investiţional, în general, sectorul imobiliar rămâne într-o poziţie favorabilă, beneficiind de capital semnificativ înainte de acest şoc. Aceşti factori ar trebui să contribuie la o conservare a valorii activelor imobiliare şi ar putea ajuta la o revenire rapidă a pieţei.