Banca Centrală Europeană vrea să relaxeze temporar regulile stricte contabile impuse băncilor prin IFRS 9

Autor: Alex Ciutacu 20.03.2020

Banca Centrală Europeană se pregăteşte să ofere o mână de ajutor sistemului bancar din regiune în lupta cu criza COVID-19, permiţând băncilor să nu aplice momentan noile reguli contabile impuse de legislaţia IFRS 9, întrucât acestea au avertizat că ar amplifica impactul economic negativ al pandemiei, potrivit FT.

Decizia ar urma să amâne sau să anuleze impactul noilor standarde internaţionale de raportare financiară IFRS 9, după o decizie similară aplicată de Banca Angliei vineri.

Mutarea arată că decidenţii politici răspund campaniei de lobby a băncilor, care au susţinut că noile reguli contabile ar genera pierderi şi mai mari în activele lor, întrucât anumite companii şi anumiţi consumatori nu îşi pot plăti datoriile temporar.

Băncile din Europa şi din Marea Britanie au cerut supraveghetorilor să amâne IFRS 9, care obligă băncile să formeze provizioane pentru a acoperi creditele debitorilor aflaţi în situaţii de dificultate, înainte ca acesta să intre în incapacitate de plată.

Într-o declaraţie lansată vineri, Banca Angliei a spus că înclină să „treacă cu vederea” o creştere temporară a pierderilor în bilanţul băncilor.