Ministrul Muncii Violeta Alexandru: Avem circa 200.000 de contracte de muncă suspendate la nivelul acestei săptămâni

Autori: Mihai Gongoroi , Mediafax 20.03.2020

Circa 200.000 de contracte de muncă sunt suspendate la nivelul acestei săptămâni, în condiţiile în care multe companii din România şi-au oprit activitatea, a declarat, vineri, Violeta Alexandru, ministrul Muncii. 

Ministrul a adăugat că Guvernul s-a pregătit cu o estimare de până la 400.000 de contracte suspendate.

"Din datele pe care le avem la dispoziţie în Registrul Electronic al Evidenţei Salariaţilor, Revisalul, aşa cum este cunoscut, rezultă în acest moment un număr, sigur, situaţia este în evoluţie, nu o evoluţie spre bucuria noastră a tuturor, şi anume nu se vede o evoluţie îngrijorătoare în acest moment, în sensul că nu variază cifrele de la o zi la alta foarte mult. Evidenţa pe care o avem la nivelul acestei săptămâni ne arată un număr de aproximativ 200.000 de contracte de muncă suspendate. Sigur, e o situaţie gravă, faptul că 200.000 de oameni nu mai au contractele în plină forţă şi le au suspendate, în mod evident este o situaţie foarte grea. Nu văd schimbări de la o zi la alta, încă. De aceea noi ne-am pregătit cu o estimare în jurul cifrei de 300.000 - 400.000 (contracte de muncă suspendate) pentru această perioadă, acoperită de decretul preşedintelui", a declarat, vineri, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, la Digi24.

Alexadru a completat că evoluţia pe piaţa muncii este urmărită în permanenţă şi că banii pentru acoperirea şomajului tehnic pentru aceşti angajaţi sunt disponibili.

"Urmărim în permanenţă evoluţia lucrurilor şi în mod evident vor urma noi decizii, (în) funcţie de evoluţia acestor indicatori. Banii (pentru şomaj tehnic) sunt disponibili, Ministerul Finanţelor s-a mobilizat, premierul urmăreşte cu stricteţe toate aceste decizii şi vom lua decizii pe măsură ce lucrurile se vor schimba în perioada următoare. Pentru moment, vrem să ajungă cu promptitudine sprijin la primii angajaţi care se confruntă cu probleme în veniturile de care au nevoie pentru a trăi, şi dacă sunt evoluţii vom fi pregătiţi să le facem faţă prin noi măsuri pe care Guvernul le va lua", a mai precizat ministrul de resort.

Ministrul Muncii a completat spunând că Guvernul doreşte ca sprijinul să ajungă rapid către angajatorii care se confruntă cu aceste probleme.

"Certificatul (de situaţie de urgenţă) se va atribui unor societăţi comerciale care şi-au închis activitatea ca urmare a deciziilor luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Vă asigur că toţi colegii mei sunt conştienţi de faptul că aceste decizii luate de stat, pentru prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus, lasă, dintr-o dată, un număr important de salariaţi într-o situaţie critică. Când anume se pot duce angajatorii? În prevederile actului normativ se precizează că la începutul lunii următoare, pentru a avea situaţia completă a lunii precedente, în cazul de faţă luna martie, angajatorii pot accesa resursele prin agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă", a precizat Violeta Alexandru.