Afaceri de la zero. Paul Schintee creează soluţii de iluminat personalizate într-un atelier din Bucureşti. Afacerea GoLED i-a adus venituri de 180.000 de euro în 2019

Autor: Alina-Elena Vasiliu 23.03.2020

„Colaborăm, printre alţii, cu PGS Sofa (producător de mobilă din Oradea – n. red.), cu  Casa di David, am făcut şi un proiect pentru Roland Garros.“

Paul Schintee şi-a început busines­sul cu obiecte de iluminat în 2010, iar de atunci a trecut prin mai multe transformări până a ajuns la ceea ce face în prezent: soluţii de iluminat personalizate.

„GoLED a luat fiinţă în 2010, în perioa­da în care criza era în plin efect. În perioada 2010-2014, ofeream marilor utilizatori de surse de iluminat noi tehnologii, astfel încât să obţină o reducere a facturilor de curent. În 2014, am luat decizia de a prelua distribuţia surselor“, a povestit Paul Schintee, fonda­torul GoLED, la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

În prezent, businessul său este, pe lângă distribuitor de obiecte de iluminat, şi creator de soluţii personalizate, adresân­du-se în special pro­du­cătorilor de mo­bilă, con­structorilor şi firmelor de amenajări inte­rioare. Pentru clienţii finali, Paul Schintee oferă şi consultanţă în vederea alegerii soluţiilor potrivite.

„Cel mai cerut proiect este o dungă de lumină amplasată sub corpurile suspendate din bucătărie. Este o soluţie solicitată atât de consumatorii finali, cât şi de constructorii de mobilier.“

Atelierul GoLED se află în sectorul 3 din Bucureşti, iar Paul Schintee este direct implicat în realizarea proiectelor care îi sunt comandate.

„Acum zece ani, când am început businessul, lucram de acasă. În 2014 am dezvoltat atelierul. Am investit în total între 80.000 şi 100.000 de euro în activele curente şi stocuri, de-a lungul timpului. Banii repre­zin­tă atât aport personal, cât şi profit reinvestit.“

Un metru de profil poate pleca de la 3 lei şi poate ajunge şi la 150 de lei, în funcţie de dimensiuni, de complexitate, accesorii, putere de iluminare.

Realizarea unui singur element dintr-o bandă de lumini durează zece minute până când este asamblat. Un metru de profil poate pleca de la 3 lei şi poate ajunge şi la 150 de lei, în funcţie de dimensiuni, de complexitate, accesorii, putere de iluminare.

„În ultimul an, am avut 150 de clienţi şi am ajuns la afaceri de 180.000 de euro, cu un volum de 1.200 de comenzi. Colaborăm, printre alţii, cu PGS Sofa (producător de mobilă din Oradea – n. red.), cu Casa di David, am făcut şi un proiect pentru Roland Garros“, mai spune Paul Schintee.

Înainte de GoLED, antreprenorul a lucrat în domeniul vânzărilor pentru reţeaua de magazine Germanos, dar şi în cadrul companiei de dezvoltare imobiliară Anchor Grup, care a deschis primele două malluri de pe piaţa locală - Bucureşti Mall şi Plaza România.

„În 2020, dorim să extindem portofoliul de parteneri din domeniul producţiei de mobilier şi amenajări interioare, unde soluţiile de iluminat liniare pot aduce mari beneficii, atât economice, cât şi în materie de design şi funcţionalitate. Totodată, dorim să automatizăm partea de distribuţie şi, în funcţie de evoluţia afacerii, să extindem echipa proprie“, spune Paul Schintee. În prezent, echipa sa numără trei angajaţi.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.  

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.