Cât de pregătită este România pentru telemuncă. INS: 85% din firmele cu peste 10 salariaţi şi-au dotat angajaţii cu desktopuri, calculatoare portabile, tablete sau smartphone-uri

Autor: Cristina Roşca 23.03.2020

Pe fondul pandemiei care a schimbat modul de lucru pentru foarte mulţi oameni din întreaga lume, telemunca a devenit acum noua realitate, inclusiv în România.

Una din două firme din România şi-a dotat angajaţii cu telefoane mobile sau tablete ce permit conectarea la internet prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă. Numărul firmelor ai căror salariaţii folosesc cal­culatoare de tip desktop, laptop, tablete şi smartphone-uri este mai mare, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Ponderea întreprinderilor care au pus la dispoziţia angajaţilor dispozitive portabile care permit conectarea la internet prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă în scopuri profesionale este de 51%. Ponderea întreprinderilor care utilizează tehnică de calcul, respectiv calculatoare personale, desktop, calculatoare portabile, tablete sau smartphone-uri, este de 85%“, spun reprezentanţii INS. Ei precizează că datele sunt valabile pentru anul 2019 şi se referă doar la întreprinderile cu peste 10 salariaţi, cu activitatea principală în industria prelucrătoare, construcţii, comerţ şi servicii.