Criza coronavirus. Decizie istorică a BNR de a cumpăra în premieră titluri de stat în lei de pe piaţa secundară. BNR taie şi dobânda de la 2,5% la 2%, încurajând băncile să scadă costurile. Ce urmăreşte BNR prin aceste măsuri

Autor: Claudia Medrega 23.03.2020

Decizia BNR de a cumpăra titluri de stat din piaţa secundară poate facilita finanţarea normală a bugetului Tăierea dobânzii-cheie şi îngustarea coridorului din jurul ei pot antrena scăderea dobânzilor din piaţă.

Consiliul de administraţie al BNR a luat la sfârşitul săptămânii trecute, într-o şedinţă de urgenţă, în con­textul pandemiei de co­rona­virus, o decizie istorică de rela­xa­re canti­tativă, hotărând să cumpere în premieră titluri de stat în lei de pe pia­ţa secundară.

Unul din membrii boardului BNR, Csaba Balint,  va fi astăzi la ZF Live, de la ora 12.

Măsura urmăreşte con­solidarea lichidităţii structurale din siste­mul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public.

Decizia BNR este în ton cu pro­ce­durile excepţionale de politică mo­netară şi de finanţare adoptate şi de alte bănci centrale din regiune în contextul pandemiei de coronavirus.

Totodată, BNR a decis, spre surprinderea unor analişti, să reducă rată dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2,0%. Anterior, unii analişti erau scep­tici că banca centrală ar putea să taie prea curând dobânda-cheie.

„BNR a luat măsuri hotărâte, reducând dobânzile şi injectând lichiditate, în contextul în care şi alte bănci centrale din regiune au luat măsuri similare. Decizia BNR de a cumpăra titluri de stat din piaţa secundară va conduce probabil la o normalizare a condiţiilor din această piaţă şi va facilita finanţarea normală a bugetului public“, a declarat pentru ZF Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

BNR a îngustat şi coridorul format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul dobânzii-cheie la Ă/-0,5 puncte procentuale, astfel că rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 2,5%, de la 3,5%, fiind de aşteptat ca principalele cotaţii ROBOR să scadă semnificativ.

Pe piaţa interbancară, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a ajuns vineri la 3,24%, după creşteri accelerate, în salturi, de la valoarea de 2,85% înregistrată în 9 mai.

Totodată, licitaţiile de săptămâna trecută cu titluri de stat au eşuat, iar Ministerul Finanţelor nu a împrumutat nicio sumă, în condiţiile în care nu s-a înţeles cu băncile în privinţa dobânzii, consi­de­rând nivelul inacceptabil.

Iar cursul de schimb leu/euro a urcat la mijlocul săptămânii trecute la un nou maxim istoric, de 4,8448 lei/euro.