Singura strategie este ca afacerile care stau în picioare să fie stânca de care să se agaţe restul economiei

Autor: Alexandra Cepăreanu 23.03.2020

♦ Top 10 sectoare economice care stau în picioare l Companiile din România au avut în perioada 2017-2019 trei ani consecutivi de creştere „double digit“ a businessului, cu o cifră de afaceri cumulată ce a spart în 2019 pragul de 350 mld. euro ♦ Pandemia de coronavirus a dat însă peste cap planurile companiilor care se văd în faţa unui scenariu pe care nimeni nu îl anticipase nici în cele mai pesimiste estimări ♦ Şi totuşi sunt sectoare din economie care merg acum cu motoarele turate la maximum.

Ziarul Financiar a identificat zece sec­toare de activitate unde com­paniile sunt „obliga­te“ de noul context economic să îşi creas­că pro­ducţia, să mărească stocurile de produse sau să pregătească reţeaua pentru un trafic mai intens în mediul online.

Aceste sectoare sunt stân­ca de care să se agaţe restul economiei.

„Ne-am mobilizat echi­pele şi lucrăm îndeaproape cu autorităţile pentru a asigura energia de care ţara are nevoie, implementând în acelaşi timp măsuri adecvate pentru sănătatea angajaţilor şi clienţilor noştri”, spune Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a doua cea mai mare companie din România. Dacă primii trei exportatori din economie – Dacia, Ford şi Daimler  - şi totodată cei mai mari jucători din sectorul auto au decis să oprească temporar pro­ducţia, businessul din energie trebuie să meargă înainte. Şi nu doar el.

Arbitrul telecom, ANCOM, estimează că traficul în reţelele de comunicaţii va creşte cu până la 50% în această perioadă.

Jean Valvis, preşedintele Valvis Holding, spune că există o creştere de 250-300% în această perioadă a vânzărilor de ape îmbuteliate şi lucrează la capacitate maximă.

Farmec produce dezinfectanţi, iar Uniconf, Braiconf - producători de textile, şi Taparo - pro­ducător de mobilă produc măşti. Iar exemplele nu se opresc aici. Care sunt industriile care pot da încredere că economia va merge înainte?