Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: 5 scenarii despre cum va arăta piaţa imobiliară dupa ieşirea din criză. Ce se întâmplă cu spaţiile comerciale şi cu piaţa rezidenţială

Ziarul Financiar 28.03.2020

    Cei care nu au invatat nimic in 2008, mai au o sansa in criza care va urma. Spre deosebire de prima, aceasta va fi infinit mai dura. Dupa 25 de ani de imobiliare, incerc un diagnostic scurt:

     1. Patronii de companii vor invata ca se pot face afaceri si de acasa. Angajatii care ocupau sute sau mii de metrii patrati, inchiriati aiurea, pot lucra, la fel de eficient, de acasa. Cum vi se pare, daca ai acelasi randament si subordonatii lucreaza din propria sufragerie? Suna bine? Nu, e chiar real! Covid-19 ti-a facut un bine. Te-a "luminat" putin economic si realizezi ca multi angajatii veneau la birou ca sa socializeze. Unii, de plictiseala, se cuplau. Altii aveau motiv sa plece de acasa... Nu vorbesc aici de cei care nu au incotro si numai de la birou pot presta servicii sau face productie.

Online-ul a evoluat atat de mult incat poti sa-ti optimizezi enorm cheltuielile cu biroul. Mii sau zeci de mii de euro, lunar! O data pe saptamana poti sa faci o intalnire cu echipa la un drink-building. In rest, angajatii pot sa lucreze de acasa. Cine se va adapta si va fi eficient, ramane in joc. Cine nu pleaca. Nu le convine, veti gasi altii. Piata fortei de munca s-a inversat! Uite cum un virus poate sa ne dea o lectie de economie pura!

      2. Majoritatea antreprenorilor din imobiliare vor disparea. Cum asa? Simplu. Cum au aparut. Targ obloanele neputintei, pentru ca nu se pot adapta noilor conjuncturi economice. Dezvoltatorii din segmentul comercial vor trai vremuri crunte. Cine a dezvoltat pe principiul "merge si asa", tot asa va sta luni si ani de zile cu imobilele goale. Acestea consuma si cand stau, se deterioreaza in timp si...gata: falimentul e “partenerul” viitorului lor.

Sute de cladiri de birouri construite aiurea, mii de spatii comerciale si industriale vor prinde paienjeni curand. Pe ce ma bazez? Pe comertul online, care a inchis sute de malluri in USA, inainte sa apara coronavirul. Americanii au inteles primii ca nu trebuie sa mergi neaparat in oras, daca poti sa primesti orice produs acasa.

      3. Daca ai luat un credit si te bazai exclusiv pe faptul ca economia va dudui la nesfarsit vei afla curand ca ai pariat gresit. Nu ai invatat nimic din criza anilor 2008-2009. Aici intra si piata imobiliara comerciala si cea rezidentiala. Vorbesc atat de dezvoltatori cat si de beneficiarii finali.  Locatia va face intotdeauna diferenta! Singura necunoscuta este legata de cine/ce intelege prin locatie. Unii au crezut ca pot face bani usor cumparand o proprietate pe datorie. Ramane de vazut ce ne va oferi economia post-coronavirus. Eu cred ca o investitie intr-o zona neadecvata foarte greu poate fi lichidizata, in caz de nevoie. O criza e necesara, din cand in cand, pentru a regla preturile, pe zone.

    4. Nu toti cei care vor sa fie proprietari au afaceri de succes. In imobiliare, tot romanu'-i priceput, pana vine o criza! Atunci, in buna traditie mioritica, toti sunt vinovati -  mai putin el, cel care a decis sa faca o investitie riscanta in acest domeniu. Daca in 2009 statul a intervenit creand programul "Prima casa", acum, pentru multi dezvoltatori care nu se tin de treaba, acestia vor beneficia de programul special: “Ultima casa – falimentul”! Daca te incanta o informatie proaspata, te asigur ca nu vei fi singur.

Statul nu-i va mai putea ajuta pe toti si, cu atat mai mult, pe dezvoltatorii care au crezut ca se pricep la imobiliare. Piata rezidentiala se va mentine la un nivel de supravietuire, 4-5 ani. Oferta se va face/crea la cererea pietei. Nu se va mai lucra pe stoc, prea curand. Cei care nu au apucat sa beneficieze de un credit pot sa se considere norocosi, au scapat de o datorie riscanta pe urmatorii 25-30 de ani. In curand, piata va fi inundata de oferte cu reduceri foarte mari.

    5. Pe segmentul rezidential, romanii nu au inteles doua lucruri esentiale: locatia face diferenta intotdeauna si luxul nu este ceea ce se ofera. Despre locatie nu insist, pentru ca unii cred ca este subiectiva. Prin lux in rezidentiale, fiecare intelege ce vrea. O gresie si o faianta de calitate nu sunt un lux, ci ceva normal. Peste 95% dintre romani se uita la pret, inainte de locatie si asa-zisul lux. Burj Al Arab si Burj Khalifa pot fi construite oriunde intre Bucuresti si Ilfov, singura deosebire este ce vezi de jur imprejur!...

    Daca ai invatat ceva din ceea ce ai citit, ma bucur pentru tine. Daca te-am pus pe ganduri, scopul acestui articol a fost atins. Orice lucru rau are si o parte buna. Daca te "imprietenesti" cu Covid-19 vei fi un invingator, daca nu, e problema ta.