Opinie Ramona Ţariuc, Deloitte România: Provocări suplimentare pentru companiile care trebuie să depună declaraţiile fiscale pe 25 martie

Ziarul Financiar 23.03.2020

Companiile care sunt obligate să depună declaraţiile fiscale până la data de 25 martie 2020 nu beneficiază de o amânare a termenului, aşa cum anunţaseră autorităţile anterior. Mai mult, dincolo de problemele create de epidemia de COVID-19, contribuabilii trebuie să se adapteze rapid şi la modificarea unei declaraţii esenţiale în domeniul TVA: D 390. Acest formular a fost modificat recent, iar implementarea este dificilă pentru majoritatea celor vizaţi.

Autorităţile fiscale au anunţat că, deşi prelungirea termenului de depunere de la 25 martie la 25 aprilie nu mai este aplicabilă, vor fi tratate cu deschidere şi indulgenţă situaţiile în care contribuabilul dovedeşte că nu a putut respecta termenul de depunere din cauza unor evenimente extraordinare.

Setul declaraţiilor de TVA ce trebuie depuse până miercuri, 25 martie, include noua versiune a formularului 390. Versiunea anterioară a fost modificată în urmă cu o săptămână, pentru a fi incluse prevederile referitoare la remediile fiscale (măsurile nou intrate în vigoare în domeniul TVA la 1 ianuarie 2020 în toate statele Uniunii Europene). Formularul nou se completează şi se depune lunar, începând cu operaţiunile desfăşurate în luna februarie 2020.

În aceste condiţii, poate fi dificil pentru contribuabili să-si ajusteze sistemele astfel încât să depună automat acest raport.

Modificarea bruscă a declaraţiilor şi comunicarea lipsită de consecvenţă din partea autorităţilor fiscale pot amplifica situaţia deja dificilă în care se află companiile în această perioadă. Pentru a limita pe cât posibil efectele cumulate cauzate, pe de o parte, de dezechilibrele din economie şi, pe de altă parte, de incertitudinea în procesele de raportare, companiile trebuie să se informeze în permanenţă cu privire la soluţiile pe care le au la îndemână pentru a depăşi cât mai uşor dificultăţile financiare.

 

Ramona Ţariuc este director taxe indirecte în cadrul Deloitte România