Compa Sibiu: Fără dividende propuse acţionarilor, dar cu o propunere de răscumpărare de 3,9 mil. lei pentru conducere

Autor: Tibi Oprea 24.03.2020

Producătorul de componente auto Compa Sibiu (simbol bursier - CMP), singurul emitent din eşalonul doi al Bursei româneşti care are în acţionariat Fondul Suveran al Norvegiei, a convocat acţionarii pe 14 aprilie 2020 pentru a aproba repartizarea profitului net înregistrat în 2019, respectiv 28,8 mil. lei la surse proprii de dezvoltare şi 3,9 mil. lei pentru derularea unui program de răscumpărare a acţiunilor proprii, potrivit convocatorului publicat luni la Bursă.

Astfel, Compa Sibiu vrea să deruleze un program de răscumpărare acţiuni în vederea distribuirii cu titlu gratuit către membrii conducerii (administratori, directori), în scopul fidelizării acestora, precum şi al recompensării pentru activitatea desfăşurată. Programul prevede răscumpărarea a maximum 15 milioane de acţiuni, la un preţ minim care va fi cel de pe piaţă din momentul efectuării achiziţiei şi unul maxim care nu poate fi mai mare decât valoarea cea mai mare dintre preţul ultimei tranzacţii independente şi preţul cel mai ridicat din momentul respectiv al ofertei de tranzacţionare independente de la locul unde se efectuează aceasta.

Durata programului va fi de 18 luni de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial. Compania a încheiat anul 2019 cu venituri de 772 mil. lei, nivel apropiat de cel din 2018, când compania a avut încasări de 767 mil. lei, în timp ce profitul net s-a diminuat de la 35,9 mil. lei în 2018 la 33,2 mil. lei anul trecut, potrivit raportului financiar preliminar.

Compania este deţinută în proporţie de 19,2% de Ioan Deac, preşedintele consiliului de administraţie şi directorul general, şi în proporţie de 18,75% de Ioan Miclea, restul de 62,2% fiind împărţit de alţi investitori pe bursă. Acţiunile CMP se tranzacţionează în scădere cu 37,7% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 5 mil. lei, emitentul ajungând la 117,7 mil. lei capitalizare.