Cum poate ajuta sectorul financiar firmele şi populaţia în criza coronavirusului. Csaba Balint, membru al boardului BNR: Băncile să fie flexibile, pot face rescadenţări, refinanţări pentru a reduce datoriile firmelor şi populaţiei

Autori: Ramona Cornea , Claudia Medrega 24.03.2020

♦ Băncile îşi ajustează de la o zi la alta facilităţile pentru companii sau persoanele fizice cu dificultăţi în contextul crizei coronavirusului ♦ Toţi indicii ROBOR au scăzut  puternic, sub 3%, iar licitaţiile cu titluri de stat s-au deblocat, după deciziile BNR.

Cea mai importantă constrângere cauzată de pandemia de corona­vi­rus, pe termen scurt, este poziţia de lichiditate sau lipsa de cash-flow a companiilor, cu efecte directe şi indirecte  asupra populaţiei, sectorului public şi în sectorul bancar, apreciază Csaba Balint, membru al Consiliului de Administraţie al BNR.

„Vreau să cred că în această perioadă dificilă siste­mul financiar- bancar poate juca un rol im­por­tant de intermediere, să fie un canal de transmisie în­tre sectorul real şi eforturile autorităţilor publice, în cazul în care ele funcţionează în condiţii cât mai fa­vorabile. În cazul băncilor comerciale, cel mai im­portant este să fie flexibile, să găsească soluţii care să ajute clienţii. Va trece şi această situaţie difi­cilă şi trebuie să avem grijă de companiile care ulte­rior îşi vor reîncepe activitatea, mai ales de companiile care în ultimii ani au demonstrat că sunt serioase, că au capital, au avut un nivel adec­vat al profitabili­tăţii“, a declarat Csaba Balint la ZF Live.

El a explicat că, pe o perioadă de do­uă - trei luni, economia va funcţiona la o intensitate scăzută, care va atra­ge după sine o reducere a flu­xurilor de nu­me­rar, mai ales în cazul companiilor.

„Industriei bancare îi este recomandat să imple­men­teze o serie de restruc­turări şi de re­scaden­ţări tem­po­ra­re, eventual şi refinan­ţări pentru a reduce da­to­riile populaţiei şi com­paniilor. Am văzut că principalele bănci sunt foar­te deschise să ia măsuri pentru sus­ţi­ne­rea clienţilor“, a mai spus Csaba Balint amin­tind că şi BNR a luat  decizii ne­obişnuite pentru normalizarea condi­ţiilor financiare.

Băncile îşi ajustează de la o zi la alta facilităţile pentru companiile sau persoanele fizice care au dificultăţi în contextul coronavirusului.

De exemplu, Raiffeisen Bank a anunţat ieri că va amâna cu 3 luni ratele de capital pentru firmele care au dificultăţi din cauza co­rona­virusului sau va prelungi cu 3-12 luni li­niile de credit scadente în perioa­da imediat următoare.

Şi UniCredit a anunţat un set de măsuri pentru a ajuta cli­enţii, care pot presupune in­clusiv amânarea ratelor la cre­ditele retail. Pentru clienţii IMM cu facilităţi de credit în deru­lare, UniCredit a imple­men­tat un flux rapid de decizie pen­tru a găsi cea mai potrivită so­luţie, în termene scurte.

Şi Citibank spune că va face evaluări caz cu caz ca să vadă cum poate să îi sprijine cel mai bine pe clienţi, dar păstrând nivelul de capital şi securitatea financiară a băncii.

Pe piaţa monetară şi valutară au început să se vadă încă de ieri efectele deciziilor excepţionale ale boardului BNR de la sfârşitul săptămânii trecute. Toţi indicii ROBOR au scăzut  sub 3%, licitaţiile cu titluri de stat s-au deblocat după mai multe licitaţii  consecutive eşuate, în timp ce cursul de schimb a rămas peste 4,84 lei/euro, în apropierea maximului istoric.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a scăzut ieri puternic la 2,61%, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, de la 3,24% vineri. Totodată, Ministerul Finanţelor împrumutat ieri de la bănci peste 700 mil. lei, însă la o dobândă ridicată, de 3,55%, după ce BNR a anunţat că va cumpăra titluri de stat pe piaţa secundară.

BNR a  mai decis la sfârşitul săptămânii trecute să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 2,5%, la 2,0%, precum şi să îngusteze coridorul simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii-cheie la ±0,5 puncte procentuale.