Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare? Ce măsuri sunt necesare pentru trecerea crizei

Ziarul Financiar 24.03.2020

♦ Adrian Mihai, cofondator Fan Courier: Guvernanţii ar trebui să lucreze împreună cu oamenii de afaceri din România ♦ Trebuie să vedem cum să producem în România măşti, mănuşi, dezinfectante ♦ Guvernul trebuie să facă toţi paşii care urmează fără să oprească total economia şi unităţile economice ♦ Rolul statului ar trebui să fie în următoarea perioadă să descopere la ce suntem buni noi, românii, şi să investim exact în aceste zone ♦ Dragoş Doroş, tax partner, KPMG România: Criza va trece, iar după ce va trece este important să avem cât mai multe companii în viaţă ♦ Industria va reporni şi este important ca sutele de mii de oameni care lucrează în fabrici să fie disponibili să se apuce de lucru de a doua zi ♦ Ciprian Dascălu, economist-şef BCR: Măsurile luate de guvern au ca scop limitarea şocului pe ofertă astfel încât economia să revină ♦ Lunile ianuarie şi februarie au fost destul de bune, dacă ne uităm la producţia industrială, vânzări cu amănuntul şi la indicatorii de încredere ♦ Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică: Activitatea INS a fost afectată de pandemia de coronavirus ♦ INS va implementa măsuri pentru limitarea pe termen lung a impactului COVID-19 asupra producţiei statistice ♦ Vor fi institute naţionale de statistică din Europa care nu vor publica datele cu privire la inflaţie ♦ Niculae Duşu, Celco: Factorul primordial pentru a depăşi criza trebuie să fie investiţiile ♦ Pentru ca efectele crizei să fie diminuate, orice sprijin primit acum trebuie să se vadă în continuarea activităţilor companiilor.

Pandemia de coronavirus a lovit puternic în eco­nomia locală – marile companii din industrie opresc producţia şi îşi trimit oamenii în şomaj teh­nic, iar hotelurile şi restaurantele îşi închid uşile. Statul a luat o serie de măsuri economice pentru sus­ţinerea mediului de afaceri în această perioadă, dar vor ajuta economia să supra­vieţuiască acestei crize?

Dragoş Doroş, tax partner în cadrul compa­ni­ei KPMG România, afirmă că principala preocu­pa­re a autorităţilor în această perioadă trebuie să fie sprijinirea companiilor astfel încât să reziste cât mai multe acestei crize. „Criza va trece şi după ce va trece este important să avem cât mai multe companii în viaţă“, spune el. De asemenea, con­sul­tantul fiscal subliniază că este important ca an­gajaţii care lucrează în principalele industrii afectate de pandemia de coronavirus să fie disponibili să lucreze imediat ce această criză se va finaliza.

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, spune că măsurile luate de guvern şi de BNR au drept scop revenirea rapidă a economiei, după ce această criză provocată de pandemia de coronavirus va trece.

„Lucrăm în continuare destul de mult ca să ne adaptăm scenariul iniţial la condiţiile actuale. Avem de-a face cu două şocuri, pe de o parte un şoc de natura ofertei, se închid lanţurile de producţie europene, acompaniat de un şoc de natura cererii, venit din partea consumului. Toate aceste măsuri luate de guvern şi băncile centrale au ca scop ca odată ce trece acest şoc al ofertei determinat de criza virusului, oferta sau şocul pe ofertă să nu se prelungească prea mult astfel încât economia să revină“, spune Ciprian Dascălu.

Adrian Mihai, cofondator al companiei de curierat Fan Courier, crede că guvernanţii ar trebui să lucreze împreună cu oamenii de afaceri de pe piaţa locală, iar viitorii paşi pe care îi va lua statul trebuie să nu oprească total economia.

„Mi-ar plăcea ca guvernanţii să lucreze împreună cu oamenii de afaceri din România. Guvernul trebuie să facă toţi paşii care urmează fără să oprească total economia şi unităţile economice. Pentru că consecinţele vor fi grave, inclusiv asupra sistemului de sănătate,pentru că totul se ţine cu bani, iar acum cred că guvernul are de rezolvat două crize - una este criza medicală şi cealaltă este economică. Dacă dăm atenţie doar crizei medicale ne vom trezi într-o lună, poate două că nu mai avem sistem medical şi atunci trebuie să avem un echilibru între cele două“, a declarat Adrian Mihai.

Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, afirmă că pandemia de coronavirus a îngreunat activitatea statistică, însă INS trebuie să asigure toate canalele pentru obţinerea informaţiilor necesare economiei în acest moment.

„Dacă ne uităm pe calendarul comunicatelor din aprilie, două sunt cruciale şi sunt foarte greu de gestionat la acest moment, dar foarte importante pentru economie. Vorbim despre indicii preţurilor de consum şi despre şomaj, doi indicatori cheie pentru orice economie, iar noi trebuie să asigurăm toate canalele pentru obţinerea informaţiilor pentru a da măsurătoare cât mai exacta la cele două caracteristici ale economiei“, afirmă preşedintele INS.  

Nicolae Duşu, acţionar al producătorului de materiale de construcţii Celco, spune că investiţiile sunt factorul cel mai important pentru a depăşi criza cauzată de pandemia de coronavirus.

„Dacă până acum s-a bătut moneda pe consum, este absolut necesar ca factorul primordial pentru a depăşi criza să fie investiţiile. Orice sprijin primit acum trebuie să se vadă în continuarea activităţilor agenţilor economici în condiţii normale pentru ca efectele crizei să fie diminuate“, Niculae Duşu, acţionar al producătorului de materiale de construcţii Celco.