Wall Street-ul respiră: S&P 500 creşte cu 7% în aşteptarea pachetului de criză de 2.000 miliarde dolari. Indicele „fricii” scade

Autor: Alex Ciutacu 24.03.2020

Wall Street se bucură de creşteri, marţi, întrucât S&P 500 a înregistrat o creştere de 7% până acum, după ce liderul democrat Nancy Pelosi a anunţat că se apropie pachetul de 2.000 miliarde negociat de Republicani şi Democraţi pentru salvarea economiei în criza COVID-19.

Indicele bursier S&P 500 a crescut cu 7,2%, în contextul în care mai multe sectoare înregistrează creşteri. Sectorul de energie a crescut cu 11,7%, în timp ce sectorul de materiale a crescut cu 10%.

În acelaşi timp, indicele Nasdaq a înregistrat o creştere de 5,5%.

Indicele VIX, cunoscut în piaţă drept „indicele fricii” – care indică aşteptările de volatilitate pentru următoarele 30 de zile pe S&P 500 – a scăzut cu 5,6 puncte la 55,95 puncte, după ce săptămâna trecută ajunsese la un maxim istoric de 85,47 puncte.

Pieţele se lasă cuprinse de optimism, întrucât administraţia Trump şi Congresul se apropie de un acord de 2.000 miliarde dolari care ar trebui să stabilizeze economia în criza COVID-19.

Luni, al doilea eşec

Democraţii au respins pentru a doua zi la rând pachetul de stimul economic de 2.000 miliarde dolari promis de Donald Trump, motivând prin faptul că legislaţia nu include limite destul de clare cu privire al modul în care marile companii vor folosi fondurile de salvare incluse în plan.

Pentru a doua zi la rând, planul masiv negociat în ultima săptămână de cele două tabere politice din SUA este blocat în Congres.

Decizia senatorilor Democraţi, exprimată într-un vot procedural, a venit în ciuda criticilor care vin dinspre Wall Street – care spun că Congresul acţionează prea încet pentru a opri companiile să concedieze sute de mii de oameni.

Ce s-a întâmplat duminică:

Senatorii americani nu au aprobat propunerea Administraţiei Trump pentru un stimul fiscal de aproape 2.000 miliarde dolari, pe care preşedintele american l-a promis în lupta cu pandemia COVID-19 care ar fi, întrucât Democraţii spun nu au fost de acord cu ajutoarele mult prea generoase pe care pachetul le oferea marilor businessuri.

Votul din camera superioară a Congresului, care a avut loc duminică după-amiază, marchează un pas în spate pentru şansele economiei americane de a-şi reveni rapid.

Cu toate acestea, negocierile dintre Casa Albă şi liderii din Congres ai partidelor continuă, ceea ce menţine speranţele pentru semnarea unui acord în cel mai scurt timp posibil.

Legislaţia avea multe, multe probleme. În primul rând, planul includea ajutoare masive pentru mari corporaţii, care vin fără niciun fel de protecţie pentru angajaţi şi fără niciun fel de supraveghere. Mai mult, planul prevedea prea puţini bani pentru spitale, oraşe, state, angajaţi din sistemul de sănătate şi pentru celelalte lucruri de care avem nevoie în timpul crizei”, a spus Chuck Schumer, şeful Democraţilor din Senat, duminică.

Într-o încercare de a limita impactul economic al pandemiei COVID-19, care a închis mari părţi din economie, Congresul şi Casa Albă au lucrat la un plan masiv pentru a furniza plăţi directe de la guvern către populaţie şi pentru a ajuta companii, atât mari, cât şi mici. Însă, până acum, finalizarea acordului se dovedeşte a fi un obiectiv greu de atins, întrucât cele două tabere politice negociază fără oprire.

Donald Trump a spus că este optimist cu privire la potenţialul unui acord. „Nu cred că are cineva vreo alegere. Scopul nostru este să le aducem un confort americanilor cât mai repede posibil”, a spus Trump.

Principalele caracteristici ale stimulului fiscal îl reprezintă împrumuturile către businessurile mici, astfel încât acestea să îşi păstreze angajaţii şi plăţi lunare de câte 3.000 de dolari pentru fiecare familie de patru persoane din SUA.

Cel mai controversat aspect al pachetului – la care au obiectat dur Democraţii – furnizează până la 500 miliarde dolari pentru a salva marile companii afectate de pandemia COVID-19, pe lângă cele 50 miliarde dolari destinate industriei aeriene.

Democraţii au încercat să se asigure că acele companii mari care sunt salvate de guvern nu îşi vor putea răscumpăra pachetele de acţiuni şi că vor interzice bonusurile către executivi.

Aceştia au obiectat şi la o clauză propusă de Republicani, potrivit căreia anunţurile referitoare la companiile care primesc ajutor de stat să fie amânate – ceea ce înseamnă că populaţia nu ar afla acum ce companii sunt salvate din contribuţiile lor.