Mihnea Bâldea, general manager Rondocarton: Înţelegem perfect nevoia industriei alimentare şi a celei farmaceutice în acest moment de a fi deserviţi la capacitate optimă, astfel că nu luăm în calcul suspendarea activităţii

Autor: Laurentiu Cotu 24.03.2020

Rondocarton, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, cel mai mare producător de carton ondulat din România, spune că nu ia în calcul suspendarea activităţii, în condiţiile în care, deocamdată nivelul comenzilor nu a fost afectat major, iar nevoia industriei alimentare şi a celei farmaceutice în acest moment de a fi deserviţi la capacitate optimă este tot mai mare.

’’Deocamdată vorbim de o schimbare a procedurilor de lucru şi a obiceiurilor sociale în firmă - de la reguli de igienă sporite, la un control strict al accesului în companie pentru cei veniţi din afară, dar şi de un program de schimburi reduse pentru a evita întâlnirea oamenilor la schimbul de ture. La birouri am limitat deplasarea oamenilor de teren, iar unde este posibil am trecut la munca de acasă. Economic, vorbim de o încetinirea a derulării proiectelor noi şi concentrarea pe activitatea curentă, tocmai din cauza acestei mobilităţi reduse a oamenilor. Se observă clar că sectoarele neesenţiale înregistrează un recul al comenzilor, fie că vorbim de automotive, electronice sau mobilă, în timp ce sectoarele esenţiale, industria alimentară sau cea farmaceutică înregistrează niveluri crescute ale comenzilor. De aici ne vin solicitări clare să asigurăm continuitatea livrărilor, fiindcă altfel îi punem în imposibilitatea de a deservi cererea ridicată din piaţă’’, a declarat pentru ZF Transilvania Mihnea Bâldea, general manager Rondocarton.

Austriecii de la Rondo Ganahl deţin pe piaţa locală fabrici de carton ondulat în localitatea Apahida, judeţul Cluj, şi la Târgovişte. Cele două fabrici au o capacitate totală de producţie de 120.000 de metri pătraţi de ambalaje de carton ondulat pe an, iar compania vinde cea mai mare parte a producţiei, în jur de 90%, pe piaţa locală. Anul trecut, Rondocarton a preluat 60% din compania Transilvania Pack & Print (parte a grupului austriac Offsetdruckerei Schwarzach), un producător de ambalaje de carton şi etichete cu sediul în localitatea Şura Mică, la 10 km de municipiul Sibiu.

’’Nu luăm în calcul suspendarea activităţii, fiindcă înţelegem perfect nevoia industriei alimentare şi a celei farmaceutice/medicale în acest moment de a fi deserveţi la capacitate optimă. Ne asigurăm şi pe lanţul nostru de furnizare că nu vom avea sincope pentru a putea produce ambalajele noastre. După cum spuneam, nivelul comenzilor, deocamdată, nu a fost afectat major, lucru care nu este exclus să se întâmple în următoarele săptămâni, de fapt este chiar aşteptat de noi. Vorbim de o schimbare a structurii comenzilor, cu creşterea ponderii comenzilor din industriile esenţiale, şi scăderea ponderii comenzilor din celelalte industrii. În producţie singurul impact, deocamdată, este cel adus de reducerea duratei schimburilor, dar pe care îl putem gestiona intern prin ajustarea timpilor pentru opririle programate’’, a mai spus Mihnea Bâldea.

Rondocarton a avut în 2018 o cifră de afaceri de 433,3 mil. lei, un profit net de peste 33,6 mil. lei şi un număr mediu de 451 angajaţi, conform informaţiilor existente pe site-ul Ministerului Finanţelor. Mihnea Bâldea, general manager Rondocarton, a preluat în 2018 conducerea companiei de la Teofil Câmpean, de numele căruia se leagă practic întreaga istorie a Rondocarton, el fiind directorul general al producătorului de ambalaje de 20 de ani şi unul dintre cei mai longevivi executivi români din industria producătoare de carton.

Austriecii de la Rondo Ganahl au deschis prima fabrică din România în urmă cu 20 de ani, în localitatea Apahida, judeţul Cluj, printr-o investiţie de câteva zeci de milioane de euro, urmând în 2008 cea de-a doua unitate de producţie de pe piaţa locală, la Târgovişte, printr-o investiţie de 38 de milioane de euro. Acţionarul principal al companiei Rondocarton este Ganahl AG din Austria, care deţine 98,5% din acţiuni, respectiv compania austriacă VLM, cu 1,5% din acţiuni. Austriecii de la Rondo Ganahl mai au fabrici în Turcia, Ungaria, Germania şi mai multe unităţi în Austria, potrivit datelor de pe site-ul companiei.