Cea mai bună şedinţă bursieră din ultimele 15 luni: bursa de la Bucureşti urcă marţi cu 6,15%. Investitorii revin la cumpărăre încurajaţi de sesiunea pozitivă de pe plan extern. Avertisment de la un broker: Este un yo-yo bursier

Autor: Liviu Popescu 24.03.2020

Prin prisma indicelui principal BET, bursa de la Bucureşti s-a apreciat cu 6,15% marţi şi a marcat cea mai bună şedinţă bursieră din decembrie 2018 încoace, adică din ultimele 15 luni, într-un climat investiţional în care cumpărătorii şi-au făcut resimţită prezenţa în piaţă.

Astfel lichiditatea de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni a fost de circa 42 mil. lei, la jumătate faţă de şedinţa precedentă şi cu 35% mai scăzută faţă de media anului 2020, ceea ce arată că vânzările nu mai fost atât de agresive ca în zilele trecute.

După mai multe şedinţe negative, investitorii de la bursă au luat marţi o gură de oxigen, dar un broker atrage atenţia asupra faptului că deşi azi “la butoane” au fost cumpărătorii, mâine vor apărea din nou vânzătorii.

“Deja se ştie <<procedura>>. După zile cu scăderi mari apare un rebound cam tot la fel (precum cel de marţi – n.red). Într-adevăr impulsul este dat de pachetul de stimuli fiscali din SUA, dar eu cred că încă nu este de ajuns încât să redea încrederea investitorilor, mai ales că în SUA cresc cazurile de infectări cu virus. Încă nu sunt argumente solide pentru care să se termine criza şi să înceapă revenirile”, spune Antonio Oroian, broker la Goldring care adaugă că investitorii sunt pentru moment prinşi într-un ping-pong. “Sau cum am mai văzut bine descris "yo-yo market”.

O singură acţiune din cele 17 ale indicelui principal BET a fost pe minus (BVB cu 4,4%0), dar pe de altă parte aprecierile au fost cuprinse întrede 1,3% pentru Transgaz la 15,5% pentru Fondul Proprietatea, arată datele agregate de ZF din platforma BVB.

FP este cunoscută în cercurile de invstitori ca fiind o acţiune preferată de nerezidenţi, în mare parte cei de peste Ocean, de aici şi aprecierea de circa 4 puncte procentuale pe ulima sută de metri a închideri bursiere, care a coincis cu deschiderea Wall Street.

Impulsul pozitiv a fost adus de pe pieţele bursiere din străinătate, în special cea din SUA în contextul în care Wall Street a deschis în creştere puternică, respectiv 7% în aştepare deciziei cu privire la pachetul fiscal de 2.000 de miliarde de dolari. La deschiderea Wall Street, bursa del a Bucureşti avea un plus de 4,3%, pentru ca în doar o oră avansul să se majoreze cu două puncte procentuale.

Şi în Europa bursele sunt pe plus, investitorii fiind încurajaţi de măsurile de stimulare de peste Ocean dar şi ca o reacţie pozitivă a detensionării situaţiei în Italia, epicentrul de coronavirus al Europei. Italia a raportat pentru a doua zi la rând o scădere a numărului de cazuri infectate cu noul virus.