Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR la ZF Live: Măsurile neortodoxe adoptate de băncile centrale, precum relaxarea cantitativă, cumpărările de titluri de stat, sunt absolut necesare pentru a susţine economia. BNR poate să mai reducă dobânda-cheie

Autor: Miruna Diaconu 29.03.2020

Criza coronavisrus a flexibilizat politicile monetare, iar relaxarea cantitativă şi cumpărările de titluri de stat de către băncile centrale, considerate neortodoxe, au devenit absolut necesare, de bază, pentru a susţine economia, consideră Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR.

„Cred că în momentele acestea se găseşte flexibilitate şi dacă ne gândim că relaxarea cantitativă sau cumpărările de bonduri în criza precedentă păreau total neortodoxe, în actuala situaţie tot aceste măsuri, care erau considerate nertodoxe, acum sunt absolut necesare, devin de bază, pentru a susţine economia“, a declarat economistul-şef al BCR la ZF Live.

BNR  decis în premieră să cumpere titluri de stat de pe piaţa secundară pentru a facilita finanţarea bugetului şi a tăiat dobânda-cheie la 2%, promiţând băncilor şi că le va oferi lichiditate prin operaţiuni repo.