Antreprenorul Raul Ciurtin: Statul trebuie să compenseze rapid, în mod simplu, salariul oricărui angajat din companiile care s-au închis sau şi-au diminuat activitatea

Autor: Florentina Niţu 29.03.2020

Raul Ciurtin: Trebuie simplificată procedura de intervenţie a statului pentru angajaţii care intră în şomaj tehnic sau care lucrează la o firmă cu afaceri în scădere şi care are probleme de cash-flow.

Antreprenorul Raul Ciurtin, unul dintre cei mai cunoscuţi antre­prenori din industria alimentară, omul care a dus producătorul de lactate Albalact la afaceri de peste 100 mil. euro şi l-a vândut gigantului francez Lactalis, şi a creat ulterior Prefera Foods spune că statul trebuie să ia măsuri urgente şi nebirocratice pentru a ajuta economia.

„Trebuie simplificată procedura pentru angajaţii care intră în şomaj tehnic sau care lucrează la o firmă cu afaceri în scădere şi care are probleme de cash-flow. Plata şomajului tehnic trebuie făcută de către stat printr-o simplă notificare“, a declarat Raul Ciurtin, proprietarul Prefera Foods, cu afaceri de peste 10 mil. euro anual, în cadrul emisiunii audio ZF Live 15 minute cu un antreprenor.

El spune că oamenii s-au re­pezit să facă stocuri de mân­care şi medicamente, dar acum statul trebuie să le ofe­re garanţia că au siguranţa unui venit şi pe viitor. De alt­fel, birocraţia trebuie elimi­na­tă şi autori­tă­ţile tre­buie să ia măsuri ra­pid pentru a pune economia pe picioare. „Statul trebuie să compenseze rapid, în mod sim­plu, salariul orică­rui an­gajat din companiile care s-au închis sau care şi-au di­mi­nuat activitatea.“

Următoarea măsură importantă este asigurarea coridoarelor de trans­port strategic de echipamente medicale şi produse alimentare. În prezent, pro­du­cătorii şi furni­zo­rii au o problemă cu aprovi­zio­na­rea cu materii prime, menţio­nează Raul Ciurtin.

„Pentru materia pri­mă lucrăm mixt, cu pro­du­că­tori interni şi externi. Pe partea ali­men­tară, Ro­mânia are potenţial să susţină, dar la ambalaje – cutii de tablă şi bor­ca­ne – depindem de importuri. (…) Restric­ţiile impuse transportului de mar­fă sunt o problemă reală. Ar trebui de­blocate cori­doarele, să deservească zo­na medi­cală şi alimentară pentru apro­vizionare“, a mai spus Raul Ciurtin.

El afirmă că a sesizat câteva sincope pe lanţul integrat din retail, mai exact, portofoliul de produse a fost restrâns. Totuşi, în această perioadă relaţia dintre producătorii români şi reprezentanţii marilor lanţuri de supermarketuri şi hipermarketuri s-a întărit. „Acum e momentul ca producătorii români să meargă cu marfa pe rafturile comercianţilor, să asigurăm hrană pentru cei de acasă. Trebuie să ne înţelegem dincolo de cifre.“

Antreprenorul spune că şi ten­dinţa de consum a românilor ar putea suferi mo­dificări în această perioadă, el estimând că online-ul ar putea avea o evoluţie semnificativă în această perioadă. Grupul Prefera Foods a dez­voltat o linie de produse fără carne, de­dicată zonei online. „Zilele acestea vrem să începem vâzările pe online.“

Anul trecut, compania a pariat pe segmentul ready meals şi a pus pe piaţă brandul „de Azi“, sub care comer­cia­li­zează supe creme de legume, smoothie-uri şi sucuri fresh. „Am avut o evoluţie foarte bună. Avem creşteri de volum pentru tot portofoliu.“