Florin Cîţu: Cine îşi va putea amâna ratele? Toţi românii care cer acest lucru, ca la IMM-uri

Autor: Alex Ciutacu 25.03.2020

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spune că a propus – într-o măsură acceptată de BNR şi agreată de sistemul bancar – ca toţi românii care cer amânarea plăţii ratelor să aibă acces la această facilitate, aşa cum a decis Guvernul şi în cazul IMM-urilor.

„Când ne-am gândit cine să aibă acces la această măsură, propunerea mea a fost să aibă acces toţi românii care vor cere acest lucru, fără discriminări, cum am procedat şi în cazul IMM-urilor. (...)Ideea principală este că nu am uitat de persoanele cu credite la bănci. Va fi atât pentru fizice cât şi pentru jurdice”, a explicat Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, într-o declaraţie publicată pe pagina sa de Facebook.

El a spus că a propus o perioadă de 9 luni, dar „vom vedea dacă va rămâne aşa OUG-ul”, care va fi publicat mâine.

„Aseară am vorbit despre ratele românilor şi acum soluţia pe care o propunem si pe care am propus-o BNR şi sistemului bancar, ia în calcul mai multe elemente.

În ceea ce priveşte perioada de timp, nu ştim cât va dura această perioadă (n.red: pandemia), şi am zis că cei care doresc să aibă ratele amânate la bancă o pot face până la 9 luni. Am discutat cu BNR acest termen pentru a înţelege cum se va finanţa sistemul bancar. Propunerea mea a fost acceptată de BNR şi agreată de sistemul bancar. Vom vedea dacă aşa va rămâne OUG”, a explicat Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, într-o declaraţie publicată pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce priveşte procedura prin care clienţii îşi pot amâna ratele, ministrul Finanţelor a spus că a discutat mai multe metode cu băncile.

„Am discutat cu băncile cum să ceară oamenii acest lucru. Eu mă gândesc la o variantă cu două etape: poate prin telefon prima, şi se identifică persoana, şi apoi să fie confirmată cererea în scris printr-un e-mail sau altă modalitate, întrucât să aibă şi băncile ceva la mână pentru viitor”, a explicat el.

După amânarea, minstrul Finanţelor a explicat că se gândeşte la măsuri prin care să susţină piaţa şi sistemul bancar şi după aceste 9 luni, întrucât ratele amânate ar trebui reeşalonate.

„Ne gândim cum să susţinem şi după aceste 9 luni, iar discuţia cu băncile este să nu existe o povară după această perioadă şi să ceară imediat plata ratelor de la companii şi cetăţeni. Va fi eşalonat pe o perioadă mai lungă ca această povară să fie împărţită pe termen lung”, a spus el.

În orice caz, Cîţu apreciază că BNR „are lichiditate” pentru a susţine această măsură – o afirmaţie dublată de asigurările transmise de BNR în privinţa capacităţii băncii centrale.

„Acum pregătim această OUG, sper să fie gata pentru şedinţa de mâine, sunt detalii tehnice. Nu ne gândim doar la această perioadă de 9 luni, ne gândim ce se întâmplă şi după această perioadă, dar cei care cer – indiferent dacă fizice sau juridice – vor avea acces la amânarea ratelor la bancă. Propunerea mea este pentru 9 luni, BNR a fost de acord şi are lichiditate, sistmeul bancar a răspuns pozitiv, şi mergem mai departe după aceea”, a notat minsitrul Finanţelor.