Lovitură pentru Putin: Preşedintele rus amână referendumul prin care îşi asigura dreptul de a mai conduce Rusia încă 12 ani

Autor: Alex Ciutacu 25.03.2020

Preşedintele rus Vladimir Putin a amânat un referendum naţional prin care urma să schimbe Constituţia Rusiei încât să poată rămâne la putere încă 12 ani, potrivit FT.

Astfel, Putin a cedat în faţa presiunii publice de a amâna votul care trebuia să aibe loc în data de 22 aprilie, întrucât numărul de cazuri noi în Rusia a crescut cu 33% în 24 de ore.

„Ştiţi cât de serios sunt în legătură cu asta (n.red: referendumul). Cu toate acestea, prioritatea noastră absolută este sănătatea şi siguranţa oamenilor noştri, de aceea cred că este necesar să mutăm referendumul mai târziu”, a spus Vladimir Putin, într-un discurs sobru, televizat, miercuri.

Putin a anunţat că noua dată va fi aleasă după ce va înţelege mai bine dimensiunea epidemiei.

„Este imposibil să oprim virusul din a intra în ţară. Ce putem face însă, este ceea ce facem deja...prioritatea principală este viaţa şi sănătatea cetăţenilor noştri”, a adăugat Putin.

Numărul de infecţii cu noul coronavirus pe teritoriul Rusiei a crescut brusc marţi, la o zi după ce primarul Moscovei, Sergei Sobyanin, l-a avertizat pe Vladimir Putin că datele oficiale sunt incorecte şi subestimează impactul pandemiei.

Rusia a înregistrat 163 de cazuri noi marţi, reprezentând o creştere de 33%, până la 658 de cazuri – înregistrând ziua cu cele mai multe cazuri noi de până acum, a anunţat guvernul.

Statisticile indică aceste creşteri la o zi după ce Sergei Sobyanin, primarul Moscovei şi fost apropiat al lui Putin, s-a folosit de o întâlnire televizată dintre el şi preşedintele Putin, pentru a-i spune acestuia că numărul de infecţii este mult mai mare decât recunoaşte guvernul.