ZF IT Generation. Adrian Ispas, fondator al Vatis Tech, platformă pentru procesarea conţinutului audio-video: Start-up-ul local Vatis Tech vrea să revoluţioneze modul în care gestionăm conţinutul audio-video: Avem deja prototipul platformei online care permite transcrierea, indexarea şi sumarizarea fişierelor multimedia

Autor: Ioana Nita 26.03.2020

Soluţia software va putea fi folosită pe bază de subscripţie sau pe baza unui tarif plătit pe oră pentru conţinutul audio-video analizat.

Start-up-ul local Vatis Tech, care dezvoltă o platformă pentru procesarea conţinutului audio-video ce va fi lansată în următoarele săptămâni în versiunea MVP (minimum viable product), estimează că în primul an de funcţionare soluţia va genera venituri de circa 100.000 euro şi va fi utilizată de peste 1.000 clienţi, fie că este vorba de persoane fizice sau companii.

„Vrem ca în primul an de funcţionare să ajungem cel puţin la 1.000 de utilizatori din toată lumea, iar ca venituri ne aşteptăm ca platforma să genereze circa 100.000 euro. Peste cinci ani vrem ca platforma noastră să fie un instrument de bază în lucrul pe care îl fac oamenii cu conţinut audio-video – de la jurnalişti la zona corporate“, a declarant în cadrul emisiunii ZF IT Generation Adrian Ispas, fondatorul Vatis Tech.

Ce face însă mai exact platforma pe care o dezvoltă Vatis Tech? „Noi ne propunem să indexăm conţinutul audio-video, să îl facem uşor de căutat, să îl transcriem şi să îl sumarizăm, astfel încât să facilităm lucrul cu acest tip de conţinut. În prezent suntem în stadiul de prototip, avem partea de transcripţie şi puţin din partea de indexare şi de sumarizare a conţinutului audio-video“, a explicat el.

Ideea dezvoltării unei astfel de soluţii software pentru gestionarea conţinutului audio-video a plecat chiar de la propria necesitate a lui Adrian Ispas de a căuta într-un video destul de lung.

„Soluţia îţi va permite să ajungi rapid fix în locul care te interesează în anumite clipuri video prin rezultate contextuale. În primă fază noi o să construim o platformă online în care creatorii de conţinut, jurnaliştii sau cei din zona corporate vor putea fie să îşi încarce fişierele audio-video, fie să le integreze din alte soluţii unde au deja încărcate fişierele.“

Modelul de business al platformei dezvoltate de Vatis Tech va cuprinde varianta de subscripţie în cazul utilizatorilor cu un volum mai mic de date, şi varianta de tarif plătit pe ora de conţinut analizat, care va varia între 5-10 dolari în funcţie de funcţionalităţile folosite.

Vatis Tech se adresează încă de la început tuturor pieţelor, platforma creată putând fi utilizată pentru conţinut în peste 100 de limbi. „Soluţia are un nivel de accurateţe de peste 90% şi pentru limba română“, a punctat fondatorul Vatis Tech.

Prima variantă a platformei, MVP-ul, va fi gata în circa două săptămâni, versiune pe care echipa Vatis Tech o va testa cu persoanele de la care au luat feedback încă de la începutul dezvoltării soluţiei şi pe baza căruia au implementat o serie de funcţionalităţi. Momentan, start-up-ul nu a avut nevoie de o investiţie în bani. „Am folosit practic doar cunoştinţele noastre şi soluţiile cloud pentru a face stocarea datelor“, a subliniat el.

După ce echipa Vatis Tech, formată acum din patru persoane, va avea gata platforma în versiunea de MVP, o va testa şi va primi feedback, va accelera şi dezvoltarea acesteia, iar pentru acest lucru va avea nevoie de finanţare.

“Vom avea nevoie de o finanţare de ordinul a câteva zeci de mii de euro pentru a trece la următorul nivel fiindcă sunt costuri de infrastructură care sunt destul de mari atunci când e vorba de stocarea unor volume substanţiale de date.”

Urmăreşte zilnic emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation.