Primarul Capitalei Gabriela Firea oferă lămuriri despre testarea bucureştenilor: Prima categorie vizată, persoanele de peste 65 ani, adică aproape 500.000 de persoane

Ziarul Financiar 25.03.2020

Primatrul general al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că a discutat cu ministrul Sănătăţii şi cu directorul Institutului de Boli Infecţioase despre testarea tuturor bucureştenilor şi crede că primele categorii testate ar trebui să fie persoanele vârstnice şi cele cu alte boli.

Primarul general Gabriela Firea spune că a discutat pe tema testării tuturor bucureştenilor cu ministrul Costache, dar şi cu profesorul Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase.

„Am discutat acest aspect ieri (marţi-n.r.) cu domnul Streinu-Cercel şi, împreună cu Ministerul Sănătăţii, atât cu domnul ministru, cât şi cu domnul secretar de stat Horaţiu Moldovan, demarăm un program pentru Capitală pentru testarea pe categorii de risc. Prima, peste 65 de ani, persoanele cu alte patologii şi pe urmă celelalte grupe de risc. În acest sens am răspuns în câteva ore pozitiv apelului domnului profesor Streinu-Cercel, care aseară, într-o emisiune TV, a solicitat demararea acestui program, în primă etapă cu un număr de 12 maşini care să ducă medicii epidemiologi şi virusologi la posibilii pacienţi acasă sau la persoanele care nu au simptome, dar trebuie testate", a spus Gabriela Firea la Realitatea TV.

Potrivit edilului capitalei, în Bucureşti sunt 483.000 persoane cu vârsta de peste 65 ani.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că toţi bucureştenii vor fi testaţi pentru coronavirus, acesta fiind un proiect-pilot, care ar urma să fie extins şi în alte mari oraşe ale ţării.

„Începem de săptămâna viitoare, cu personalul medical, pacienţii, apoi vom trece la testarea populaţiei, cu fiecare cartier în parte”, a spus Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, la Digi24.

 

Citiţi AICI ediţia ZF Print de joi