Europa încearcă să limiteze criza coronavirusului cu oferte fără precedent de plată a salariilor din sectorul privat. Măsurile sunt mai ambiţioase decât cele din SUA

Autor: Catalina Apostoiu 26.03.2020

În condiţiile în care pandemia de coronavirus opreşte activitatea la nivel mondial, guvernele iau în considerare măsuri extreme pentru limitarea daunelor economice, inclusiv cea de susţinere a salariilor din sectorul privat într-o măsură nemaiînregistrată în sistemele capitaliste, scrie Washington Post.

În Statele Unite, reacţia a venit sub forma unui plan de stimulente de 2.000 mld. $. Însă în timp ce Congresul dezbătea planul, iar companiile americane fac disponibilizări masive, ţările europene au adoptat programe mai ambiţioase pentru protecţia cetăţenilor şi afacerilor.

Franţa, Germania, Danemarca, Marea Britanie şi alte ţări au decis preluarea plăţii salariilor companiilor cu probleme, ast­fel încât angajaţii să nu fie disponibilizaţi. Speranţa este că plătind oamenii să stea acasă, guvernele vor putea încetini răspândirea virusului, evitând în acelaşi timp o criză eco­nomică majoră.

Pariul costisitor ar putea da roade dacă criza coro­na­virusului va dura doar câteva luni, spun mulţi economişti, din moment ce companiile vor putea ieşi din blocaj aproape imediat. Însă dacă restricţiile se vor menţine pe o perioadă mai lungă, susţinerea financiară ar putea îm­povăra guvernele europene cu facturi uriaşe în timp ce prăbuşirea companiilor nu va putea fi evitată.

Măsurile din Europa vor avea drept rezultat „creşteri semnificativ mai reduse ale şomajului şi o creştere însemnată a datoriilor publice. Situaţia nu este lipsită de riscuri, dar treaba strategilor în acest moment este să se asigure că nesiguranţa contează mult mai puţin“, arată Torsten Bell, CEO al Resolution Foundation, un think tank britanic.

Din moment ce multe ţări europene au avut deja programe de protecţie socială similare, măsurile de susţinere salarială au fost relativ uşor de extins. Când au impus măsurile economic devastatoare, ţările au putut astfel semnala muncitorilor că sunt în siguranţă şi companiilor că nu vor intra în implozie imediată.

Spre deosebire, Statele Unite au fost nevoite să pună rapid la punct un sistem de susţinere care este în unele moduri total nou. Mulţi americani vor primi plăţi unice, dar va trebui să fie disponibilizaţi sau să intre în concediu pentru a se califica pentru unele dintre cele mai substanţiale protecţii financiare. Şi pentru că a durat ceva timp până ca planul să fie aprobat, companiile şi muncitorii din oraşele şi statele închise au trăit în nesiguranţă.

Reacţia europeană garantează că majoritatea angajaţilor full-time vor suferi doar scăderi limitate ale veniturilor, deocamdată, chiar dacă lucrează în sectoare puternic afectate de pandemie.

La nivelul Uniunii Europene, liderii marg mult mai departe decât au făcut-o ca reacţie la recesiunea din 2008. Eforturile sunt necesare: activitatea de business din Europa a suferit cea mai dramatică prăbuşire lunară în martie de când IHS Markit a început să colecteze datele în urmă cu 22 de ani în urmă.