Criza coronavirus. Poate oricine să amâne ratele? Cât timp? Românii cu credite aşteaptă să vadă dacă va exista o soluţie generalizată de amânare a ratelor sau vor fi soluţii diferite de la bancă la bancă. Guvernul discută astăzi amânarea ratelor cu până la 9 luni

Autor: Claudia Medrega 26.03.2020

Persoanele fizice şi companiile care au credite la bănci, pe de-o parte, dar şi instituţiile de credit pe de altă parte, aşteaptă să vadă dacă în cele din urmă va exista o soluţie generalizată de amânare a ratelor la împrumuturi, respectiv un moratoriu sau un set de măsuri general valabil, sau dacă soluţiile de flexibilizare determinate de criza coronavirus vor fi în continuare diferite de la bancă la bancă.

Guvernul ar urma să discute astăzi o ordonanţă de ur­gen­ţă legată de amânarea ratelor la bancă pentru persoane fizice şi companii. Dacă în privinţa termenului maxim de amânare a ratelor ban­care s-a discutat recent de 6 luni, în cele din urmă pare să se profileze termenul de „până la 9 luni“, adică să fie amâ­na­te ratele în perioada rămasă până la sfârşitul acestui an. Totodată, rămâne de văzut dacă vor exista condiţionalităţi, adică dacă vor putea să-şi amâne ratele doar clienţii care au probleme directe din cauza crizei coronavirus, sau dacă toţi românii vor putea să opteze pentru amânarea ratelor.