Europa de Est ar putea avea de câştigat de pe urma haosului provocat de pandemie la nivelul lanţurilor de aprovizionare

Autor: Catalina Apostoiu 26.03.2020

Ţările din estul Europei ar putea beneficia de pe urma pro­blemelor majore generate de pandemia de coronavirus la ni­velul lanţurilor de aprovizionare din întreaga lume, scrie Bloomberg.

Problemele întâmpinate de China la începutul pandemiei au dus la suspendarea livrărilor de componente cheie către producătorii din economiile vestice. Întreruperea livrărilor ar putea determina companiile din ţările respective să se pro­te­jeze în faţa unor viitoare probleme asigurându-şi capacitate de rezervă din ţări mai apropiate, potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

„Combinaţia dintre acest virus, care arată cât de con­cen­trată este baza de furnizori pentru multe companii din lume, şi nesiguranţa privitoare la politica comercială va duce după părerea mea la o regândire a poziţiei privitoare la lanţurile mondiale“, a declarat Beata Javorcik, economist-şef al băncii.

Europa de Est este într-o poziţie bună pentru a profita de pe urma acestei situaţii.

Ţările din această regiune se află în proximitatea celor din vestul mai dezvoltat al regiunii, unde companii de la Airbus SE la Daimler AG îşi pun pe pauză activitatea fabricilor şi unde constructorii auto se confruntă cu probleme în a se aproviziona cu componente.

În plus, muncitorii din ţările estice ale continentului sunt în general înalt calificaţi. În acelaşi timp, multe ţări din re­giune sunt fie membre ale Uniunii Europene, au acorduri de comerţ liber încheiate cu blocul sau au planuri de a deveni membre ale acesteia.

Salariile din aceste ţări, deşi depăşesc nivelul celor din China, pot constitui de asemenea o atracţie, situându-se adesea la 400 de euro pe lună sau mai puţin.

„Companiile îşi pot întoarce privirile către locuri care nu au fost în mod tradiţional considerate drept o bază de furnizori“, arată economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

„De ce nu ar pune ochii pe Ucraina, de ce nu ar alege Belarusul sau Balcanii de Vest?“