Declaraţiile lui Iohannis: Nelu Tătaru este noul ministru al Sănătăţii; România este puternic afectată de criză, mai ales în sectorul industrial şi avem mare nevoie de o acţiune coordonată la nivelul Uniunii Europene

Autor: Alex Ciutacu 26.03.2020

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a luat act de demisia lui Victor Costache din funcţia de ministru al Sănătăţii şi că a semant decretul de numire al noului ministru, Nelu Tătaru - fostul secretar de stat din ministerul Sănătăţii. 

„Am luat act de demisie şi am semnat decretul de numire al noului ministru. Nelu Tătaru cunoaşte foarte bine situaţia în acest moment şi trebuie să ia urgent toate măsurile necesare pentru combaterea răspândirii infectării cu noul coronavirus”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a discutat despre faptul că astăzi va avea o videoconferinţă cu şefii statelor membre din Uniunea Europeană pentru a discuta un plan comun de acţiune în criza COVID-19.

„Pandemia afectează toate statele membre. Este nevoie de o acţiune la nivelul Uniunii Europene pentru a limita impactul crizei. (...) Nu în ultimul rând, voi sublinia necesitatea unor soluţii de atenuare a efectelor produse de acastă criză în plan economic, dar şi social. Efectele negative economice se fac resimţite la nivelul tuturor statelor membre şi situaţia se înrăutăţeşte constant. România est eputernic afectată de această criză, mai ales în sectorul industrial, şi avem mare nevoie de o acţiune coordonată la nivleul Uniunii”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele a precizat că la nivelul Uniunii Europene se demarează deja o serie de planuri şi proceduri de achiziţie comune pentru echipmente medicale.

„Din perspectiva noastră, a României şi a provocărilor pe care le aduce pandemia, intenţionez să subliniez o serie de aspecte deosebit de importante pentru noi. La nivelul UE, prin Comisia Europeană, au fost demarate proceduri de achiziţie în comun de echipamente necesare gestionării epidemiei, precum mănuşi, echipamente de protecţie, ventilatoare şi echipamente de laborator. Având în vedere că situaţia s-a deterioart rapid şi în ţara nosatră, a devenit crucială dezvoltarea procedurilor de achiziţie comune a Uniunii pentru echipamente medicale. Este important ca aceste proceduri să fie finalizate cât mai repede cu putinţă pentru ca statele membre interesate, adică şi România, să poată intra rapid în poesesia acestor produse”, a explicat el.

El a mai spus că trebuie menţinută buna funcţionare a activităţii economice şi asigurarea în continuare a liberei circulaţie de bunuri.

„În altă ordine de idei, le voi transmite partenerilor din Uniunea Europeană că avem nevoie de lanţuri de aprovizionare funcţionale pentru a asigura accesul cetăţenilor la bunuri esenţiale. Trebuie eliminate barierele din aprovizionare. Libera circulaţie a bunurilor e esenţială pentru buna funcţionare a activităţii economice, care este supusă la acest moment unor limitări importante”, a spus Iohannis.

În ceea ce priveşte „repatrierea cetăţenilor români aflaţi în UE sau în afara UE”, Iohannis spune că: „Este important să aducem cetăţenile în ţările lor de origine, mai ales că multe state au impus restricţii comerciale. Cea mai vulnerabilă categorie sunt lucrătorii noştri motibili, detaşaţi, sezonieri”.

 

Citiţi AICI Ziarul Financiar de vineri în format e-paper