Jerome Powell, preşedintele Fed: SUA „ar putea fi în recesiune”, controlul Covid-19 va dicta când va reporni economia

Autori: Mihai Gongoroi , Mediafax 26.03.2020

Statele Unite „ar putea foarte bine fi în recesiune”, iar progresele în materie de control a răspândirii coronavirusului vor dicta când va putea fi repornită complet economia americană, a declarat joi Jerome Powell, preşedintele Federal Reserve (Fed), într-un interviu pentru televiziunea NBC.

„Nu suntem experţi în pandemii… Am tinde să-i ascultăm pe experţi. Dr. Fauci (şeful Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA – n.red.) a spus că virusul va dicta calendarul şi sună corect din punctul meu de vedere”, a spus Powell, făcând referire la coordonatorul politicii epidemiologice de la Casa Albă.

„Primul lucru pe ordinea de zi va fi să reuşim să ţinem sub control răspândirea virusului iar apoi să reluăm activitatea economică", a adăugat el.

Declaraţiile preşedintelui băncii centrale americane vin în contrast cu îndemnurile pe care le-au oferit unii dintre consilierii preşedintelui american Donald Trump care îşi doresc o reluare rapidă a activităţilor economice. Trump însuşi a declarat că vrea ca economia să "răcnească" deja în termen de două săptămâni, până pe 11 aprilie.

Oficialii de la Federal Reserve care şi-au dat cu opinia pe subiect, inclusiv Powell acum, au adoptat o poziţie mai rezervată, concentrându-se pe nevoia de a controla virusul şi abia pe urmă pe restabilirea încrederii în rândul angajaţilor şi consumatorilor că este sigur ca aceştia să se întoarcă la viaţa lor de dinainte de criza sanitară.

Totodată, remărcile lui Powell de joi sunt în acelaşi timp o recunoaştere neobişnuită din partea unui preşedinte al Fed a faptului că economia este în recesiune, mai ales venită înainte ca datele oficiale să o confirme. Însă situaţia este atât de deosebită – cu rapoartele viitoare aşteptate să indice pierderi de producţie şi locuri de muncă masive – încât planificatorii economici au devenit neobişnuit de direcţi şi pare-se concentraţi să reducă durata contracţiei economice.

Scopul trilioanelor de dolari în împrumuturi şi achiziţii de obligaţiuni pe care Fed-ul le-a autorizat în ultimele două săptămâni este tocmai acela de a permite unei economii în mod normal sănătoase să stea în pauză suficient de mult întrucât să fie garantată siguranţa cetăţenilor, a spus Powell, indicând că va urma o revenire puternică a economiei SUA în cea de-a doua jumătate a anului.

„Cu cât trecem mai repede peste această perioadă şi punem virusul sub control, cu atât mai repede poate începe revenirea… Ştim că activitatea economică va scădea probabil substanţial în al doilea trimestru, dar cred că mulţi se aşteaptă, şi eu mă aştept, ca activitatea economică să se reia şi să revină (unde era) în a doua jumătate a anului", a afirmat Powell.

Joi, un larg aşteptat raport al Departamentului pentru muncă din SUA a relevat că numărul americanilor care au aplicat pentru ajutoare de şomaj a crescut într-un ritm record la 3,28 milioane în doar o săptămână, în condiţiile în care pandemia a îngheţat mare parte din economia americană, bazată în proporţie de 70% de sectorul de servicii, cel mai lovit în actuala criză. Pandemia a dus probabil la finalul celui mai lung boom în materie de ocupare a pieţei muncii din istoria SUA şi este încă neclar unde se va încheia valul de concedieri.

Cererile de ajutoare de şomaj au crescut cu 3.001.000 la 3,28 de milioane în săptămâna ce s-a încheiat în data de 21 martie, eclipsând recordul anterior de 695.000 stabilit în 1982, potrivit raportului. Economiştii prognozau o creştere de 1 milion de cereri, însă unii analişti estimau şi un plus de 4 milioane. Economiştii prognozează alte milioane de locuri de muncă pierdute în săptămânile viitoare.