Ritmul în care pandemia de coronavirus tulbură activitatea guvernelor au lăsat democraţia în „stare critică”: Restricţiile de călătorie şi interzicerea adunărilor publice îşi pun puternic amprenta asupra spaţiului politic

Autor: Eduard Ivanovici 29.03.2020

Pandemia de coronavirus forţează guvernele din toată lumea să îşi folosească aptitudinile de supravieţuire – nu numai pentru cetăţeni, dar şi pentru democraţie, scrie POLITICO.

Fiind nevoiţi să se înfrunte cu o situaţie fără precedent în istoria modernă a umanităţii – incluzând aici restricţiile de călătorie şi interzicerea adunărilor publice – oficialii din marile capitale au adoptat soluţii de ultim resort precum videoconferinţele sau votul la distanţă pentru miniştri şi parlamentari.

Mai multe aparate legislative, inclusiv Parlamentul European, au anulat orice adunări şi dezbateri neesenţiale până la noi instrucţiuni, în ciuda obstacolelor logistice imense cu care se confruntă.

În acest context, urmările economice ale crizei actuale şi deciziile liderilor autoritari reprezintă motive întemeiate de îngrijorare în ceea ce priveşte vulnerabilitatea instituţiilor democratice.

Premierul ungar Viktor Orban forţează legislaţia în ideea de a dobândi o putere tot mai mare în situaţia de urgenţă actuală, fapt ce a stârnit critici venite din partea autorităţilor de apărare a drepturilor omului.

Însă chiar şi în capitale unde asemenea acţiuni sunt improbabile, instituirea stării de urgenţă – care există deja în multe ţări ale Uniunii Europene – a dus la concluzia că este nevoie de mecanisme noi de protejare a democraţiei şi, în consecinţă, de garantare a drepturilor ce definesc un stat de drept, scrie POLITICO.

Săptămâna trecută, Preşedintele Senatului italian Elisabetta Casellati îi cerea premierului Giuseppe Conte şi guvernului pe care îl conduce să intensifice comunicarea atât cu Senatul cât şi cu Camera Deputaţilor. Însă nu este deloc clar dacă guvernele – din Italia sau orice altă stat – vor continua să funcţioneze în condiţii normale, având în vedere presiunea cu care se confruntă în ultimul timp.

Liderii politici, precum restul oamenilor, se confruntă cu aceleaşi riscuri de infecţie cu noul coronavirus. Prinţul Albert de Monaco, dar şi primele doamne ale Canadei şi Spaniei, au obţinut rezultate pozitive. Miercuri, Prinţul Charles – primul în linia tronului Marii Britanii – anunţa că a contactat virusul. La sfârşitul săptămânii trecute, cancelarul Germaniei Angela Merkel a intrat în autoizolare, stârnind îngrijorări în legătură cu o noua criză de ordin politic, în condiţiile în care cel mai important lider european nu va putea să meargă la muncă.

În Washington, cel puţin cinci senatori republicani au fost infectaţi sau au fost expuşi la coronavirus, subliniind riscurile politice cu care se confruntă Statele Unite. Absenţa celor cinci senatori a redus din majoritatea pe care o exercită Partidul Republican asupra congresului la un singur vot (48 la 47).

De-a lungul planetei, guvernele adoptă măsuri nemaiîntâlnite într-o perioadă de pace, măsuri care ar putea altera permanent modul în care cei aflaţi la putere iau decizii. După ce criza actuală va fi istorie, şi va trebui să înfruntăm efectele economice, sistemele politice cu care ne-am obişnuit s-ar putea să ni se pară complet străine.