Cum vor hackerii să profite de oameni în pandemie: Un virus troian îţi cere bani ca să vezi persoanele infectate din apropiere

Autor: Alex Ciutacu 29.03.2020

Un virus troian bancar cunoscut sub numele de „Ginp” infectează telefoanele utilizatorilor şi le cere acestora să plătească sume de bani, păcălindu-i că va identifica persoanele infectate cu COVID-19 din apropiere, întrucât atacatorii cibernetici încearcă să capitalizeze teama din timpul pandemiei, avertizează compania de securitate cibernetică Kaspersky.

“Atacatorii cibernetici au încercat, de luni de zile, să profite de criza Coronavirus, lansând atacuri de phishing şi creând malware pe această temă. Este prima oară, însă, când vedem un troian bancar care încearcă să profite de pe urma unei pandemii. Este alarmant, mai ales că Ginp este un troian atât de eficient. Încurajăm utilizatorii de Android să fie deosebit de vigilenţi în acest moment – pop-up-urile, paginile web necunoscute şi mesajele spontane despre coronavirus ar trebui să fie privite întotdeauna cu un ochi critic”, a spus Alexander Eremin, expert în Securitate cibernetică la Kaspersky.

După ce este descărcat pe telefon, troianul deschide o pagină web denumită „Coronavirus Finder” – prin care atacatorii pretind că pot depista persoanele infectate cu COVID-19 din apropierea utilizatorului, în schimbul sumei de 75 de euro.

Cu toate acestea, după ce utilizatorul introduce informaţiile de plată, acesta nu este taxat şi nu primeşte nicio informaţie. Însă, în tot acest timp, informaţiile personale şi detaliile cardului ajung direct la atacatorii cibernetici. Deşi până acum a fost prezent în principal în Spania, experţii atrag atenţia că va viza şi alte ţări. 

Cum ne putem feri de fraude în pandemie

În primul rând, orice informaţie legată de oameni infectaţi, decedaţi sau alte informaţii oficiale nu ar trebui să fie crezute de utilizator decât atunci când vin de pe un canal oficial, securizat.

În principal, Kaspersky îi sfătuieşte pe oameni să nu descarce decât aplicaţii oficiale de pe Magazin Play sau Android Store.

Mai mult, utilizatorii trebuie să respecte – acum, mai mult ca oricând – regula de a nu da click pe link-uri suspecte şi de a nu dezvălui informaţii personale sau detaliile cardului.