Cine mai face angajări în această perioadă când specialiştii în resurse umane acuză că cererile de recrutare au scăzut cu 60%, iar 40% dintre contractele semnate au fost îngheţate?

Autor: Ramona Cornea 26.03.2020

Impactul pandemiei de coronavirus a fost şi este încă resimţit puternic pe piaţa muncii din România. Marile companii din economie şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic, iar majoritatea angajărilor sunt anulate, amânate sau îngheţate. În aceste condiţii, în ce sectoare ale economiei mai sunt dispuse companiile să angajeze?

”Angajări se mai fac în aceasta perioadă, dar mult mai puţine. Noi avem cereri din sectorul IT, chemicals, producţie alimentară şi producţie de cabluri electrice. În afară de domeniul IT, unde cererea este de specialişti, ceilalţi doresc top manageri”, spune Sorina Faier, managing partner în cadrul companiei de executive search Elite Searchers. 

Ea afirmă că angajaţii firmelor din domenii precum farma sau retail vor trece cu bine de această criză cauzată de pandemia de coronavirus.

”Vor rezista doar firmele puternice, angajatorii şi angajaţii din domeniile pharma, food production sau retail food. Multe firme şi angajaţi vor fi nevoiţi să se reprofileze şi să o ia din nou de la zero. Cu cât vă dura mai mult aceasta pandemie, cu atât economia îşi vă reveni mai greu şi, implicit, şi piaţa muncii”, afirmă Sorina Faier.