Unde se duce piaţa imobiliară: Băncile şi societăţile din construcţii discută cu guvernul pentru a îngheţa piaţa imobiliară din Marea Britanie

Autor: Alex Ciutacu 26.03.2020

Băncile din Marea Britanie şi societăţile comerciale din construcţii au demarat discuţii cu guvernul britanic pentru a îngheţa temporar piaţa imobiliară, în contextul în care pandemia de coronavirus le-a afectat abilitatea de a acorda noi credite ipotecare şi de a evalua proprietăţi.

Asociaţia UK Finance, care reprezintă societăţile financiare şi bancare din Marea Britanie, le-a scris creditorilor din ţară, spunându-le că este în căutare de „clarificări urgente” cu privire la viitorul pieţei.

„UK Finance a cerut clarificări urgente de la guvern pentru a discuta dacă este bine ca achiziţia de locuinţe să continue în prezent, mai ales în contextul în care evaluările proprietăţilor nu mai sunt posibile”, a scris asociaţia către creditori.

În mesajul asociaţiei se menţionează că guvernul a spus că „cei care îşi caută o locuinţă şi chiriaşii ar trebui, pe cât se poate, să amâne mutarea într-o casă nouă cât timp sunt implementate măsurile de urgenţă pentru a combate coronavirusul”.

Mai multe bănci şi mai mulţi creditori au suspendat deja temporar acordarea de noi credite ipotecare, pentru a se concentra pe clienţii existenţi şi pentru a reduce presiunea pusă pe call-center-urile care deja duc lipsă de personal.

Grupul bancar Lloyds şi Barclays, doi dintre cei mai mari creditori britanici, au renunţat temporar la majoritatea produselor iptecare. Lloyds nu mai oferă credite ipotecare şi nici refinanţări ipotecare prin brokeri, decât dacă acel client are deja într-un depozit cel puţin 40% din valuarea proprietăţii.