Mohamed El-Erian, consilier economic principal al asigurătorului german Allianz: Cel mai bun lucru pe care îl pot face acum politicienii este limitarea daunelor

Autor: Mircea Nica 27.03.2020

Investitorii, economişii şi strategii băncilor se aşteaptă ca politicienii să ofere mai mult sprijin în zilele următoare pentru a putea ajuta economia şi companiile care pierd clienţi şi muncitorii care rămân fara job-uri. 

„Cel mai bun lucru pe care îl pot face acum politicienii este limitarea daunelor. Nu pot transforma economia, deoarece aceasta este o problemă de sănătate, nu o problemă economică sau financiară“, a declarat Mohamed El-Erian, consilier economic principal al asigurătorului german Allianz, într-un interviu, citat de Reuters.

Există o limită pentru cât de eficiente pot fi autorităţile.

Înainte ca investitorii să se calmeze, va trebui să vadă un vârf al noilor rate de infecţie cu virus, o îmbunătăţire a capacităţii spitalelor de a face faţă unui aflux de pacienţi şi un sfârşit al carantinei care ucide economia, interdicţiile de călătorie şi alte restricţii impuse pentru a salva vieţi. Intervenţia băncilor centrale, prin care au oferit trilioane de dolari în ultimele zile pentru susţinerea pieţelor, a dus la restaurarea ordinii pe pieţe, într-o mică măsură, dar parlamentarii vor fi nevoiţi să facă mult mai mult de atât.