Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Am redus termenul până la care se efectuează plăţile pentru şomajul tehnic. Plăţile vor fi efectuate în maxim 15 zile, nu 30

Autor: Alex Ciutacu 27.03.2020

Guvernul a redus durata de timp în care statul va face plăţile către companiile ce au aplicat pentru ajutor la plata şomajului tehnic, de la 30 de zile – cum a fost comunicat anterior – la doar 15 zile, a anunţat Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

„A fost redus termenul până la care se efectuează plăţile de îndată ce actele sunt depuse, în maximum 15 zile (n.r: faţă de 30 iniţial), agenţiile vor efectua plăţile”, a explicat Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

Astfel, primul pas pe care trebuie să îl facă angajatorii este de a pregăti documentele pentru perioada 16-31 martie şi de a le depune la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Ea spune că guvernul a simplificat procedura de acces la fondurile de urgenţă, iar acum companiile trebuie să depună doar o declaraţie pe proprie rsăpundere şi să ataşeze o listă a angajaţilor afectaţi.

„Am simplificat procedura de acces la aceste fonduri, în sensul în care pentru solicitările adresate de companiile a căror activitate a fost încheiată ca urmare a deciziilor aitorităţilor sau afectatp de această epidemie, total sau parţial, pe baza unei cereri însoţită de o declaraţie simplă, cu lista angahjailor ataşată – cei în şomaj tehnic – se pot depune documentele la agenţiile judeţene petnru ocuparea forţie de muncă pentru a beneficia de fondurile alocate de guvern pentru aceste costuri”, a adăugat ea.

Violeta Alexandru a precizat că angajatorii nu trebuie să avanseze „de la ei” plăţile pentru şomajul tehnic, astfel încât plăţile sunt făcute direct de guvern.