Turbulenţele de pe piaţa de capital şi lucrul de acasă au determinat 250.000 de japonezi să-şi deschidă conturi online de tranzacţionare doar într-o lună

Autor: Tibi Oprea 30.03.2020

Volatilitatea de pe pieţele de capital din ultima perioadă şi lucrul de acasă pentru limitarea răspândirii coronavirusului au dus la un deschiderea unui număr record de conturi online de tranzacţionare noi la cele mai mari cinci case de brokeraj din Japonia în luna martie, scrie Financial Times. În multe cazuri, deţinătorii conturilor tranzacţionează pentru prima oară, iar majoritatea dintre aceştia au vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani. Tentaţia vizavi de preţurile „chilipir” de pe piaţa de capital japoneză, în contextul în care indicele TOPIX din Tokyo înregistrează o scădere de 20% de la începutul anului, a determinat şi „reînvierea” conturilor dormante, adică cele nefolosite de multă vreme.

În primele două săptămâni ale lunii martie 2020, fondurile de investiţii străine au lichidat acţiuni în valoare de 7,5 miliarde de dolari, iar investitorii individuali au cumpărat acţiuni de 6,7 miliarde de dolari. De altfel, în ultimele săptămâni, investitorii de retail au tranzacţionat volume de circa două-trei ori mai mari decât media zilnică, timp în care indicele Nikkei 225, preferat de aceştia, s-a zbătut între scăderi şi creşteri, oferind oportunităţi bune de câştig.