România testează 1.500 de pacienţi pe zi, în timp ce medicii cer la unison testarea pacienţilor în spitale

Autor: Georgiana Mihalache 30.03.2020

Numărul mediu de testări pe zi pentru depistarea coronavirusului nu a depăşit 1.500 în ultima săptămână, când s-au prelucrat în total 9.100 de teste. Deşi medicii cer testarea pacienţilor din spitale şi a cadrelor medicale, la nivel naţional rata de testare în ultima săptămână nu a crescut.

Din totalul de pacienţi confirmaţi, peste 10% sunt cadre medicale, medici sau asistente, ceea ce impune măsuri rapide pentru a limita răspândirea virusului la persoanele care se află în prima linie de tratament. Ziarul Financiar a scris încă de săptămâna trecută de nevoia de testare a pacienţilor care intră în spitale şi care pot fi purtători de virus fără să ştie. Ulterior, şi colegiul medicilor a solicitat autorităţilor testarea medicilor şi a pacienţilor, în contextul în care deja suntem în faza de răspândire comunitară a coronavirusului.

România a testat într-o săptămână 9.100 de persoane. În comparaţie, Germania, de exemplu, ţară cu peste 50.000 de cazuri confirmate, face pe săptămână 160.000 de teste pentru depistarea coronavirusului, după cum a spus Lothar Wieler, şeful laboratoarelor germane de la Institutul Robert Koch, citat de publicaţia Financial Times.

Cazurile de pacienţi cu coronavirus care au intrat în spitalele Gerota şi Floreasca în Bucureşti, Spitalul Judeţean Suceava, spitalul MedLife din Capitală şi care nu au declarat istoricul de călătoriei sau persoanele cu care au luat contact, arată că absolut toţi pacienţii care intră în spitale trebuie să fie testaţi. Până joi, 26 martie, când autorităţile au oferit cele mai recente date, 153 de cadre medicale erau infectate cu coronavirus. Institutul Naţional de Sănătate Publică a recomandat cinci criterii prioritare de testare a pacienţilor de coronavirus, care includ şi personalul medical, însă doar cei care au avut legătură cu un caz confirmat.

 

Numărul de noi îmbolnăviri continuă să crească

Numărul de pacienţi infectaţi cu coronavirus în România a ajuns vineri la 1.292, cu 263 în plus faţă de ultima informare a autorităţilor, când erau 1.029, potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică. Până acum, 115 persoane au fost declarate vindecate şi externate. Numărul de decese a ajuns la 25, iar pacienţii aveau boli cronice preexistente. La terapie intensivă în acest moment sunt internaţi 32 de pacienţi, dintre care 24 sunt în stare gravă. Peste 7.200 de persoane se află în carantină instituţionalizată, iar autorităţile verifică dacă au coronavirus, iar peste 124.000 de persoane sunt în izolare la domiciliu. Datele din ultima săptămână arată că numărul îmbolnăvirilor a crescut de la zi la zi cu peste 100.