Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat: Pacienţii nu pot fi refuzaţi; medicii obligaţi să accepte detaşarea

Autor: Laura Buciu 29.03.2020

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, duminică seara, că refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidenţă penală, acesta neputând fi refuzaţi. Pe de altă parte, medicii nu pot refuza detaşarea.

„Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidenţa penală. Pacienţii nu pot fi refuzaţi pe motivul că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi (la coronavirus – n.r.)”, a spus şeful DSU, Raed Arafat.

De asemenea, Arafat a mai spus că medici primari, specialişti sau rezidenţi, angajaţi ai unităţilor sanitare pot fi detaşaţi la alte unităţi medicale, potrivit Ordonanţei Militare nr. 4.

„Aceştia nu pot refuza detaşarea. Dacă detaşarea se face în altă localitate decât cea de domiciliu, autorităţile locale au obligaţia de a le asigura cazarea şi masa”, a mai spus Arafat.

O altă măsură este aceea că ambulanţele trec în subordinea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă pe timpul instituirii stării de urgenţă în România.