Exclusiv: Ce spune Ioannis Papalekas, "Vulturul" din imobiliare, despre impactul pandemiei de coronavirus asupra pieţei de birouri, care stă pe 300 mil. euro după vânzarea portofoliului

Autor: Bogdan Alecu 30.03.2020

Globalworth a devenit cel mai mare proprietar de birouri în Europa Centrală şi de Est, cu un portofoliu de proiecte office, industrial, rezidenţial evaluat la circa 3 miliarde de euro, din care în România proprietăţile sale sunt evaluate la 1,377 mld. euro.

"Extinderea rapidă de Coronavirus ne-a prins pe noi, ca şi economia globală şi afacerile cu garda jos, creând o mare incertitudine cu privire la viitor", a declarat Ioannis Papalekas, CEO-ul Globalworth, odată cu publicarea rezultatelor pe 2019. Pe de altă parte, Ioannis Papalekas şi-a vândut toate acţiunile în cadrul Globalworth, pentru aproape 300 mil. euro cu doar câteva săptămâni înainte ca întreaga economie europeană să fie lovită de pandemia de coronavirus. Ioannis Papalekas a vândut pachetul său de acţiuni către miliardarul ceh Radovan Vitek, acţionarul CPI Property Group. Ioannis Papalekas a vândut acţiuni cu 9 şi 9,85 euro, în timp ce în ultima săptămână acţiunile au evoluat între 7 şi 7,5 euro per unitate. În trecut, Ioannis Papalekas a mai vândut şi cumpărat City Mall de la Eroii Revoluţiei, ultima oară vânzându-l cu 120 mil. euro, pentru a-l recumpăra după criză cu mai puţin de 20 mil. euro pentru a-l transforma în clădire de birouri.

Pe de altă parte, Papalekas a rămas CEO-ul companiei, însă a ieşit din consiliul de administraţie pentru a se concentra pe partea operativă.

"Niciun sector sau afacere nu va rămâne neafectată de epidemia situaţia curentă, iar ca Grup am implementat câteva măsuri pentru a ne proteja şi a continua. În această situaţie, siguranţa şi bunăstarea angajaţilor, clienţilor şi comunităţilor continuă să fie prioritatea noastră, timp în care încercăm să protejăm afacerea, asseturile şi să limităm pierderile şi consecinţele acestei crize", a declarat Ioannis Papalekas. El a subliniat că focusul va rămâne pe operaţiunile de zi cu zi, pentru a reduce impactul acestei crize fără precedent.

"Sunt îngrijorat şi foarte atent cu privire la modul în care va evolua situaţia actuală în următoarele săptămâni şi luni, dar întreaga echipă Globalworth este setată să lupte şi să depăşească situaţia curentă", a spus Ioannis Papalekas.

El a subliniat că "focusul meu în următoarele zile, săptămâni şi luni este să implementez câteva măsuri de precauţie în România şi Polonia – măsuri care deja sunt în curs de implementare, care vor asigura cea mai bună protecţie cu putinţă pentru toate părţile implicate, dar şi continuitatea afacerii şi viabilitatea pe termen lung. Această ultimă preocupare este de o importanţă extraordinară pentru business şi cred, deşi sper sincer să mă înşel, că va fi o călătorie. Va trebui să regândim strategia noastră, în timp ce în paralel să limităm consecinţele, în timp ce continuăm activităţile şi investiţiile pe termen lung. De la începutul anului am continuat să ne îmbunătăţim lichiditatea, care a ajuns la 600 mil. euro cash, ce ne va asigura siguranţa necesară în această "furtună" fără precedent".

Cea mai recentă mişcare în boardul companiei o reprezintă plecarea lui Eli Alroy din consiliul de administraţie.