Frigiderele, aspiratoarele şi espressoarele - produse de necesitate sau decizie de investiţie. Marile fabrici de electrocasnice rămân deschise atâta timp cât au comenzi. O unitate deja a închis, iar o alta se pregăteşte să pună pauză activităţii

Autor: Cristina Roşca 31.03.2020

În producţia de electrocasnice, o industrie de 1,5 mld. euro şi 12.000 de salariaţi în 2018, activează şapte fabrici mari de produse finite şi una de componente, alte investiţii fiind în plan. Trei fabrici au funcţionat continuu în această perioadă, una a avut o pauză de o săptămână, dar produce în prezent, o alta este închisă temporar, iar o unitate de producţie urmează să intre în vacanţă forţată. Despre o singură fabrică nu există încă date privind activitatea în perioada pandemiei.

O parte din principalele fabrici de electrocasnice din Româ­nia continuă să producă în această perioadă frigidere, maşini de spălat, espressoare sau aspiratoare pentru a răspunde cererii venite de pe piaţa locală, dar mai ales de la export. Există însă şi unele care deja au închis sau urmează să o facă.

Arctic, cel mai mare producător local de electrocasnice, a închis timp de o săptămână fabrica de maşini de spălat de la Ulmi, Dâmboviţa din cauza lipsei comenzilor, însă a redeschis-o începând de săptămâna trecută. Fabrica Arctic din Găeşti, Dâm­boviţa, unităţile de producţie ale De’Longhi de la Jucu din Cluj şi cea a Karcher din Argeş au funcţionat continuu în această perioadă marcată de pandemia actuală.