Apăraţi linia întâi: sistemul medical. Spitalul Judeţean Suceava, victimă a lipsei de centralizare şi control a Ministerului Sănătăţii asupra spitalelor

Autori: Georgiana Mihalache , Alexandra Cepăreanu 01.04.2020

♦ Evoluţia din ultimele zile arată că lipsa de centralizare a nevoilor din spitale de măşti, teste şi combinezoane şi lăsarea spitalelor să se descurce singure vor aduce haos în sistemul medical ♦ Suceava are 593 de cazuri confirmate cu coronavirus şi este judeţul cel mai afectat la nivel naţional de infectarea cu noul virus ♦ În total, 30 de pacienţi din Suceava au murit din cauza coronavirusului până marţi, din totalul de 78 de pacienţi ♦ Lipsa de centralizare a nevoilor spitalelor de către Ministerul Sănătăţii în plină pandemie duce la haos în sistem ♦ Focarul s-a extins rapid şi la cadrele medicale: 181 de medici, asistente infirmiere din Suceava au coronavirus ♦ Oraşul Suceava şi opt localităţi limitrofe au intrat în carantină de marţi, la decizia autorităţilor ♦ În Spitalul Judeţean Suceava nu există un aparat de testare pentru coronavirus, probele sunt trimise la Iaşi ♦ Primăria Suceava a decis să cumpere un aparat de testare şi kituri de aproape 100.000 de euro la 26 martie, după trei zile de la primul deces înregistrat în oraş.

Unu din patru pacienţi con­firmaţi cu coronavirus este din Suceava, arată calculele ZF din informaţiile oferite de autorităţi, în judeţ existând 593 de cazuri din totalul de peste 2.100 la nivel naţional.

Numărul mare de cazuri şi infectarea cadrelor medicale au transformat judeţul într-un focar de infecţie, iar autorităţile au început cu greu să ia măsuri. Prima măsură anunţată a fost închiderea oraşului Suceava, însă situaţii similare sunt şi în alte judeţe, la un nivel mai redus deocamdată. În Hunedoara, de exemplu, sunt 15 cadre medicale infectate şi au fost raportate mai multe decese, iar în Arad sunt 16 cadre medicale confirmate cu coronavirus.

În acest context, este tot mai greu ca medicii şi asistenţii, persoanele din prima linie de luptă cu virusul, să se protejeze, în condiţiile în care sunt spitale judeţene care nu au nici măcar aparatură de testare şi trimit probele dintr-un judeţ în altul.

În Suceava, primarul oraşului Ion Lungu, cere testarea în masă a populaţiei, însă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, înstituţie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, nu iau în calcul această măsură, informează site-ul obiectivdesuceava.ro. „Eu fac un apel public, mi se pare corect ca în această perioadă să testăm cât mai multă populaţie. Ar trebui să facem o testare cât mai mare, în masă, mai ales la Suceava“, a spus Ion Lungu, primarul oraşului Suceava, citat de presa locală.

Primarul a anunţat prin intermediul unei reţele de socializare că a cumpărat un aparat de testat pentru coronavirus adus printr-un distribuitor din Coreea de Sud. Contractul a fost semnat în 26 martie, după ce primul caz de pacient care a murit din cauza virusului în Suceava a fost în 23 martie.

„Perioada de livrare prevă­zută în contract este de 14 zile, dar am primit promisiunea din partea vânză­torului că va face tot posibilul pentru a livra comanda într-o săptămână. Prin aducerea acestui aparat la Suceava dorim să testăm cu prioritate cadrele medicale, persoanele care prezintă suspiciune de infectare cu noul Coronavirus (COVID-19) şi nu numai“, potrivit lui Ion Lungu.

 Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Judeţean Suceava, a fost demis din funcţie în 25 martie, la solicitarea lui Nelu Tătaru, noul ministru al sănătăţii, după ce o echipă a Ministerului Sănătăţii a verificat situaţia de la Suceava, în care mai mulţi medici au fost infectaţi cu coronavirus.

Spitalul judeţean din Suceava are 1.300 de angajaţi şi 1.200 de paturi.

Mai multe spitale judeţene din ţară nu au echipamente sau teste pentru a prelucra probele de la pacienţi, potrivit informaţiilor primite de la câteva unităţi medicale la solicitarea ZF.

Ministerul Sănătăţii nu a răspuns până la închiderea ediţiei care sunt spitalele unde se pot face teste pentru coronavirus şi dacă există o centralizare a acestor date. Nici Raed Arafat nu a putut fi contactat de ZF.

Astfel, spitalele judeţene şi inclusiv medicii şi pacienţii care ajung cu alte afecţiuni, sunt prinse între lipsa de organizare la nivel naţional a autorităţilor, la peste o lună de la primul caz confirmat în România, şi lipsa de investiţii făcute de manageri sau de autorităţile locale în subordinea cărora se află.

Ziarul Financiar a indentificat astfel şapte judeţe în care nu există niciun aparat de testare la Spitalul Judeţean, cea mai mare unitate medicală din judeţ, care se ocupă de toate cazurile grave. Spitalele judeţene din Hunedoara, Teleorman, Cluj, Caraş Severin, Mehedinţi, Vaslui, Gorj au răspuns solicitării ZF şi au spus că nu au aparatură sau kituri de testare.

„Pe actuala metodologie de încadrare în suspiciunea cu COVID-19, foarte puţini pacienţi din judeţul nostru au avut criterii de recoltare, astfel, au fost efectuate până în prezent 2-4 teste pe săptămână. Testele sunt trimise prin Direcţia de Sănătate  Publică Mehedinţi la Laboratorul Spitalului de Boli infecţioase Craiova“, a spus pentru ZF Radu Vasile Imanu, manager SJU Drobeta Turnu-Severin.

în prezent, în cadrul SJU Drobeta Turnu-Severin nu se află niciun aparat de testare de tip PCR, însă, spitalul se află în derulare cu achiziţia primului aparat de testare pentru infecţia cu coronavirus.în cadrul SJU Drobeta Turnu-Severin lucrează 900 de cadre medicale, iar până la acest moment au fost testaţi 15 anagajaţi, a menţionat Radu Vasile Imanu.El spune că, până în prezent, ministerul Sănătăţii nu a asigurat spitalului SJU Drobeta Turnu-Severin niciun fel de echipament.

Pacienţii care sunt testaţi pentru coronavirus sunt izolaţi în secţiile de Boli infecţioane şi ATI ale spitalului şi „beneficiază de tratament, în funcţie de simptomologie“, până când sunt primite rezultatele testelor, spune managerul spitalului.

Spitalul Judeţean de Urgenţă ( SJU) Vaslui aşteaptă livrarea primului aparat de testare pentru coronavirus de tip PCR, care ar trebui să ajungă la spital pe data de 10 aprilie. în prezent, probele recoltate în vederea testării pacienţilor pentru coronavirus sunt trimise la centrul din Iaşi.

„Nu avem niciun aparat de tip PCR în acest moment, aşteptăm să primim unul. Avem promisiuni de la furnizori că pe data de 10 aprilie îl vom avea. Acum recoltăm şi trimitem la centrul din Iaşi, iar rezultatele vin în funcţie de test. De regulă, cam la două zile. La testele care sunt pozitive suntem anunţaţi mai repede, cam în două zile, la restul în 3-4 zile“, a spus Ana Rinder, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ( SJU) Vaslui.

 în cadrul SJU Vaslui lucrează 1.190 de angajaţi. De asemenea, Ana Rinder spune că spitalul şi personalul acestuia au la dispoziţie echipamentele de protecţie necesare împotriva infecţiei cu coronavirus.

„Nu toţi angajaţii din spital au fost testaţi pentru infecţia cu coronavirus. Echipamente de protecţie avem, ne-am aprovizionat şi noi, am primit şi de la ISU, am făcut şi solicitare la ministerul Sănătăţii“, a spus Ana Rinder, managerul SJU Vaslui.

În cadrul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu nu există niciun aparat de testare până acum, iar numărul de probe recolate de la pacienţi este de cinci pe zi. Probele sunt transmise spre prelucrare la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova. „Până la aflarea rezultatului testelor, pacienţii cărora li se recoltează probe sunt izolaţi în saloanele izolatoare din cadrul secţiei de boli infecţioase, ATI, în funcţie de patologie“, a transmis managerul spitalului, Dumitru Vienescu.