Wargha Enayati, fondatorul proiectului medical Enayati Medical City: „În Bucureşti 30.000 de oameni mergeau zilnic la consultaţii medicale, iar acum nu mai vin. E un impact colateral foarte mare“

Autor: Georgiana Mihalache 01.04.2020

♦ Criza coronavirusului, care a dus la oprirea internărilor şi programărilor pentru probleme de sănătate care nu sunt urgente, riscă să afecteze pe termen lung sănătatea pacienţilor ♦ Ambulatoriile spitalelor funcţionează la 40% din capacitate ♦ Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a spus că orice pacient trebuie să fie suspectat de infecţie, chiar fără o testare.

Medicul Wargha Enayati susţine că pacienţii care nu au probleme urgente aleg să nu mai vină la consultaţii, în contextul în care spitalele se luptă cu noul coronavirus, ceea ce poate duce la agravarea stării lor de sănătate.

„Pacienţii nu pot lua o hotărâre dacă au nevoie sau nu, deci este un oare­care risc. Cam 30.000 de oameni în Bucureşti numai mergeau zilnic la consultaţii medicale, iar acum nu mai vin. Iar dacă doar 5% dintre ei ar fi cazuri care nu pot fi amânate, sunt 1.500 de cazuri mini­mum care vor avea rezultate negative de lungă durată. E un impact colateral foarte mare“, a spus Wargha Enayati, medic cardiolog, fondatorul proiectului medical Enayati Medical City.

Autorităţile au dat un ordin potrivit căruia doar urgenţele mai pot fi tratate în spitalele publice sau private sau în cabinetele stomatologice, pentru a ridica presiunea de pe spitale şi a putea primi pacienţi infectaţi cu coronavirus.

„Stomatologiile merg la o capa­cita­te de 5%, ambulatoriul merge cu 30-40%, vin cazurile care într-adevăr au nevoie“, a mai spus Wargha Enayati.

Wargha Enayati a dat exemplul unui pacient care a venit la consult, având nevoie de un pace maker (stimu­la­tor cardiac - n.red.). Pentru că nu repre­zenta o urgenţă medicală, pacien­tul a spus că va reveni pentru inter­ven­ţia chirurgicală după ce va trece criza.

În România, 45.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu insu­fi­cienţă cardiacă, bolile cardiovas­culare fiind cele mai frecvente cauze de deces la pacienţii români.

Refuzul de tratare al unor pacienţi au determinat autorităţile să emită un ordin care obligă medicii să se ocupe de bolnavi ca şi cum aceştia ar fi infectaţi cu coronavirus, până la rezultatele probelor.

„După ce ni s-a semnalat că în unele situaţii s-a întârziat cu internarea sau cu transferul din cauza lipsei testării şi a confirmării sau a infirmării infecţiei cu coronavirus, am decis să emitem un ordin al comandantului acţiunii, care stabileşte clar că orice pacient poate fi sus­pectat de a fi covid-pozitiv, chiar dacă nu există testarea la nivelul unităţii de primiri urgenţe, motiv pentru care per­sonalul medical trebuie să se pro­te­je­ze corespunzător“, a spus Raed Arafat.

Numărul de pacienţi infectaţi cu co­ro­navirus în România a ajuns la 2.245 de persoane, cu 293 de noi cazuri în plus faţă de ultima informare a autorităţilor, când erau 1.952 de bolnavi.