Lupta anti-coronavirus o duc şi liceeni din Maramureş. Aceştia produc viziere pentru medici şi farmacişti printate la o imprimantă 3D

Autori: Vasile Magradean , Laura Buciu 01.04.2020

O echipă de elevi ai Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” Baia Mare au început confecţionarea de viziere din plastic pe care le distribuie personalului medical din spitale medicilor de familie şi farmaciştilor, printate la o imprimantă 3D, reuşind o producţie de 16 bucăţi în 24 de ore.

Darius Paşca, elev în clasa a IX-a a Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” Baia Mare, membru al echipei, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că, în urma apelului liceenilor, au răspuns mai multe firme care le asigură materia primă pentru viziere.

„Suntem Robocorns, echipa de robotică a Colegiului Naţional Vasile Lucaciu Baia Mare, şi am început confecţionarea vizierelor pe care le distribuim gratuit medicilor şi personalului medical din spitalele locale, medicilor de familie, farmaciştilor şi tuturor celor care au nevoie de protecţie împotriva coronavirusului. Primul lot a mers către Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare, urmează UPU. Vizierele le printăm la imprimanta 3D, care aparţine echipei, şi am reuşit, de miercuri, să dublăm producţia, de la 8 viziere la 16 într-un interval de 24 de ore. În urma apelului nostru au răspuns mai multe firme care ne asigură materia primă - plastic, folie transparentă pentru protecţie şi elastic. Este forma noastră de solidaritate, a liceenilor, la situaţia actuală cauzată de coronavirus”, a spus Darius Paşca.

Liceanul susţine că întreaga lume luptă astăzi împotriva aceluiaşi inamic, astfel că, mai mult ca oricând, este nevoie de unitatea tuturor şi de acţiuni commune.

Demersul elevilor de la „Vasile Lucaciu” este susţinut şi de altă echipă de robotică din Baia Mare, Clever Core.

Echipa de robotică a Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” Baia Mare a fost înfiinţată în urmă cu patru ani şi are în componenţă 15 elevi, din clasele a IX-a până la a XII-a.